V letošním roce slaví novojičínská speciální mateřská a základní škola své dvacetileté výročí. Ve čtvrtek 30. května si nadělila jeden velký a krásný dárek novou smyslovou zahradu. Kromě jejího slavnostního otevření se ve škole uskutečnil také den otevřených dveří, spojený s vernisáží výstavy obrazů a fotografií dětí a žáků školy s názvem To jsme my.

Otevření smyslové zahrady v Základní škole speciální a Mateřské škole speciální v Novém Jičíně.

Slavnostního dopoledne se zúčastnily desítky hostů. Na úvod vystoupily děti ze speciální mateřské školy s pásmem tanečků, poté následovaly proslovy zúčastněných hostů a nechybělo ani slavnostní přestřižení pásky. „Zahradu jsme chtěli udělat co nejfunkčnější, aby sloužila jako další výukový prostor pro děti. Díky všem dárcům jsme ji mohli zrealizovat tak, jak byla navržena, za což patří všem velký dík," řekl na úvod David Ježek, zástupce ředitelky speciální školy. Následnou prohlídku zahrady si ani v neustávajícím dešti nenechal téměř nikdo ujít a ze všech koutů byla slyšet slova chvály. 

„Zahrada se skutečně povedla. Je nádherná. Jen škoda, že dnes prší a nemůžeme si ji tak vychutnat," prozradila své dojmy z nové zahrady slečna Jana. Celý komplex zahrady je instalován v duchu vodního světa, děti tam najdou motivy rybiček, delfíny či lodě. V zahradě nechybí celá řada smyslových prvků.

Otevření smyslové zahrady v Základní škole speciální a Mateřské škole speciální v Novém Jičíně.

„Chtěli jsme ji pojmout jako herní prostor, ale také jako výukový prostor. Je tam mnoho smyslových podnětů, kde budou děti moct rozvíjet své smysly. Nechybějí smyslové chodníčky, bylinkové záhony či smyslový tunel, který evokuje prostředí vodního světa. Jsou v něm rozmístěna barevná interaktivní hejna rybiček, které reagují na dotek," popsal část zahrady David Ježek.

Její první část navazuje na vstup do budovy a je koncipována jako rušnější část, v níž je kladen důraz na psychomotorické prožitky dětí. Další část zahrady je navržena jako klidová a poslední, třetí část je určena spíše k herním a pohybovým činnostem dětí.

Zahrada byla zrealizována ve dvou etapách, první byla dokončena na podzim a další skončila nyní. „Myslím si, že tohle je jedna z nejhezčích realizací, už tím svým speciálním posláním. Je strašně fajn, že se podařilo zrealizovat to, co bylo navrženo, a nebylo to nijak ořezáno," řekl na závěr Jiří Antoš z firmy TR Antoš, která se na realizaci zahrady podílela.

Otevření smyslové zahrady v Základní škole speciální a Mateřské škole speciální v Novém Jičíně.

VÍCE SNÍMKŮ V PŘILOŽENÉ FOTOGALERII.