Nečekaný objev se udál krátce před Velikonocemi ve Spálově, v objektu, který kdysi byl zámkem.

Dnes v objektu, který byl před 2. světovou válkou rovněž majetkem rodiny rytířů Bauerů, resp. Chlumeckých-Bauerů, podobně jako zámek v Kuníně, sídlí spálovská základní škola.

Ilustrační foto
Město přispělo na varhany

„Jedná se o vzácné album historických fotografií, které zachycují podobu všech zámeckých pokojů a zámecké zahrady v Kuníně, jak vypadaly v roce 1912. Zámek byl tehdy nově zařízen jako trvalé obydlí rodiny doktora Moritze-Chlumeckého-Bauera a jeho manželky Margarethy," uvedl kastelán zámku v Kuníně Jaroslav Zezulčík a doplnil, že kunínský zámek byl do té doby pouze letním sídlem rodiny a až od roku 1912 se proměnil na moderně vybavené šlechtické sídlo s telefonem, elektrickým proudem se spoustou zařízení přivezeného z dalších sídel rodiny.

Jaroslav Zezulčík připomněl, že po skončení první světové války došlo mezi sourozenci a majiteli zámku k rozepřím a dělení.

„Doktor Moritz-Chlumecký-Bauer se odstěhoval na zámek do Spálova a tam také odvezl mnoho zařízení ze zámku z Kunína. Mezi jinými rovněž návštěvní knihu zámku Kunín z let 1912 až 1914, která byla nalezena ve Spálově v roce 2010 a poskytnuta zpět na zámek do Kunína," pokračoval Jaroslav Zezulčík, jenž si myslel, že nalézt něco nového a neznámého na zámku Kunín je již takřka nemožné. Zvláště poté, co loni a předloni na zámek z Korutan v Rakousku přivezli dědictví rodiny Schindlerů z Kunewaldu, majitelů zámku, čítající kolem tisícovky předmětů.

Nález fotoalba z roku 1912 je podle Jaroslava Zezulčíka naprostou senzací. Fotografie v albu ukazují zařízený zámek s předměty, které byly krátce po válce rozvezeny do dalších sídel rodiny. „Každá fotografie je navíc doprovázena negativem, který umožní zvětšení fotografií a jejich podrobné studium," uzavřel kastelán kunínského zámku

Samuraj v Třineckých železárnách. Fotograf František Zvardoň zachytil jednoho z pracovníků.
Proslulý fotograf František Zvardoň se vrátil pro pár snímků do třinecké huti