Dvojice bratrů, frenštátských podnikatelů, nabídla městu ke koupi pozemky v centru města o výměře 1290 metrů naproti marketu Albert za čtyři miliony korun. Část z nich kdysi koupili od města kvůli podnikatelskému záměru. „Je tam uvedeno, za kolik kupovali od města a za kolik od soukromého vlastníka,“ uvedl Zdeněk Svoboda, referent pozemkové správy města.

Starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová sdělila, že vedení města s bratry jednalo a zajímalo se, jaké mají další záměry s tímto pozemkem.

„Jejich odpovědí bylo, že od původního plánu stavby polyfunkčního domu upustili, a pokud by město mělo zájem o tyto pozemky, měli by zájem je prodat, za cenu, kterou do toho vložili. Z jejich pohledu tam není nic navíc. Jednali jsme dále o případné možnosti splátkového prodeje. S tím by souhlasili,“ upřesnila starostka Leščišinová, kterou doplnil právník města Jan Šádek, že úhradu by město provedlo ve dvou nebo třech splátkách do 31. ledna 2018. „Vlastnické právo by přešlo na město až po úhradě poslední splátky,“ upozornil Jan Šádek.

Ilustrační foto
Poláci lákají mladé na Jesenicku: Pojďte studovat k nám

Starostka města poznamenala, že na jednání rady města se všichni shodli v tom, že plocha, jejíž součástí pozemky jsou, je poslední velkou plochou v centru města a že by kvůli budoucnosti město tento pozemek mělo mít ve svém majetku.

„Ten pozemek má svůj potenciál, ať už se tam vybuduje cokoliv,“ zmínil se zastupitel Vladimír Vondráček, k němuž se přidal zastupitel Čestmír Mikeska. „Ta nabídka je velmi seriózní, skutečně je to za cenu, kterou do toho majitelé vložili, pominuli zcela další záležitosti,“ sdělil Čestmír Mikeska. Podobně se vyjádřil také zastupitel Karel Míček, jenž připomněl, že existují návrhy, jak by bylo možné plochu využít. Většinou hlasů pak zastupitelé odkoupení pozemku odsouhlasili.

Bratři kdysi koupili pozemek od města, které si podmínilo, že pokud do určitého termínu nepředloží potřebné podklady pro zahájení stavebního procesu, zaplatí smluvní pokutu jeden milion korun. Kupci termín nedodrželi a hájili se a dokladovali, že se tak nestalo jejich vinou. Město trvalo na zaplacení pokuty a věc začaly řešit soudy, ty naposledy daly za pravdu novým majitelům pozemku.

Orel skalní s vylíhlým mládětem na Libavé
Do Jeseníků se vrátil majestátní orel skalní, po více než sto letech