Společnost RWE Energie žaluje majitele areálu Vlčiny na Horečkách o více než sedm set tisíc korun. Takový rozdíl zjistili zaměstnanci společnosti RWE Energie mezi stavem na plynoměru a stavem ukazatele na přepočítávači v areálu Vlčiny. Zatímco při posledním jednání výpovědi svědků a další důkazy hrály do karet spíše plynařské firmě, včera to vypadalo u soudu naopak.

Zástupci Vlčina resortu staví svou obhajobu na tom, že v době od listopadu 2009 do listopadu 2011, tedy v ob-dobí, za které měla vzniknout pohledávka, žádnou spotřebu neměli. Společnost RWE Energie předložila soudu jako důkaz kopii Provozní knihy regulační stanice, kde byly zapsány spotřeby za jednotlivé měsíce. Zápisy měl provádět správce budov, ten ale včera u soudu jako svědek popřel, že by v knize provedl jakýkoliv zápis od doby, kdy Vlčinu získal do majetku podnikatel Pavel Zeť, později společnost Vlčina resort, v níž má podnikatel sto procent akcií.

Svědek uvedl, že zapisoval údaje do knihy v době, kdy ji ještě vlastnilo a provozovalo město Frenštát pod Radhoštěm nebo nájemci. „Je-li to datováno od doby, co to měla Vlčina resort, tak v tom případě ani jeden podpis není můj," tvrdil před soudem svědek.

Ten na Vlčině jako správce skončil, ale měl klíče pro případ, že by bylo třeba některou z budov zpřístupnit. Právě tento svědek byl na prvním jednání na pracovišti RWE Ener-gie ve Frýdku-Místku, když se začala řešit neočekávaná spotřeba. „Byl jsem tam proto, že mě poslali, abych zjistil, co se děje, pak jsem to předal panu Machulovi, který jednal za společnost Vlčina resort," uvedl svědek.

Na dotaz právní zástupkyně společnosti Vlčina resort, v jakém stavu jsou objekty areálu Vlčiny, řekl, že jsou uzavřené, mimo provoz.

„Hlavní plynový kotel je částečně rozebrán, neboť byl poruchový a město Frenštát ho chtělo opravit. Na Staré Vlčině byly dva menší kotle, ty ale jsou mimo provoz, protože tam je rozebrané ústřední topení," vypověděl svědek.

Vlastník hotelového komplexu Pavel Zeť uvedl, že faktura, kterou jim RWE Energie zaslala k zaplacení, je zaskočila. „Nebylo možné, aby tam byl takový odběr. Společnost Vlčina resort byla vytvořena účelově. To nikdy nemělo zaměstnance a nikdy tam za nás nebyl provoz. Když jsem to koupil a temperoval v tuhých zimních měsících, tak jsem tam protopil maximálně sto tisíc korun," bránil se Pavel Zeť. Ten také dodal, že se zástupci z RWE Energie jednal jednou telefonicky a možná i e-mailem. „Nikdy jsem s nikým z nich nejednal osobně," zdůraznil Pavel Zeť.

Na to poukázala také právní zástupkyně společnosti Vlčina resort, která připomněla, že na minulém jednání jeden ze dvou svědků z RWE Energie uvedl, že s nimi jednal právě Pavel Zeť. Právnička také zpochybnila důkaz v podobě kopií Provozní knihy regulační stanice, kterou navrhl zástupce RWE Energie předložit znalci z oboru grafologie, aby určil, zda zápisy v ní dělal bývalý správce. „Těžko si lze představit, že znalec bude dělat hodnověrný závěr z prostých kopií, o jejichž pořízení existují rozpory u samotného žalobce. Chci zdůraznit, že u minulého jednání svědek, zaměstnanec žalobce, uvedl, že si knihu sám odnesl z areálu společnosti Vlčina resort. Nepořizoval z ní kopie a knihu odvezl do Ostravy. Druhý svědek, opět zaměstnanec žalobce, sdělil, že mu tento svědek přivezl pouhé kopie. Jak chcete, aby kopie posuzoval znalec z oboru písmoznalectví, když sám žalobce není schopen určit, jakým způsobem a z čeho ty kopie pořizoval?" tázala se zástupkyně žalované společnosti Vlčina resort.

Soudce poté odročil jednání na neurčito.