Zastupitelé Kopřivnice a Nového Jičína se zabývali návrhem darovací smlouvy, jehož předmětem bylo poskytnutí finančních prostředků na nezbytně nutné vybavení služebních vozidel prvosledových hlídek.

Kopřivničtí zastupitelé vyjádřili dvaceti hlasy podporu policistům, již působí na území města a v jeho blízkém okolí.

„Posádky vozidel by měly mimo jiné jako první zasahovat na místech s ohrožením života. Zatímco zásahové jednotky jsou v rámci České republiky rozmístěny tak, že jejich příjezd může trvat i hodinu, prvosledové hlídky by měly být na místě zásahu do deseti minut," vysvětlil starosta města Kopřivnice Miroslav Kopečný.

„Policisté jsou u zásahů, které vyžadují poskytnutí první pomoci, nezřídka dříve než záchranáři. Ve své standardní výbavě ale nemají prostředky, které mnohdy mohou člověku zachránit život," sdělil hlavní úskalí kopřivnický starosta.

Budou mít i defibrilátory

Strážci zákona ve městě se tak v nejbližší době dočkají nového vybavení, a to například automatického externího defibrilátoru, který slouží k poskytnutí první pomoci při srdeční zástavě, či profesionálního záchranářského kufru s nejnutnějšími záchranářskými pomůckami.

„Tyto přístroje by měly sloužit policistům Obvodního oddělení Policie ČR v Kopřivnici," uvedl Miroslav Kopečný s tím, že náklady na nákup předmětného vybavení se budou pohybovat okolo 34 tisíc korun.

Prosincového zasedání se zúčastnil rovněž vedoucí Obvodního oddělení Policie ČR Kopřivnice Ivan Pilát, který přítomným zastupitelům přiblížil podstatu projektu: „Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje dospělo k názoru, že by měly ve velkých městech fungovat prvosledové hlídky, v tomto případě dvoučlenné, které budou prioritně určené pro zásah na místech mimořádných událostí, kde dochází k ohrožení života," řekl.

Do diskuse se zapojil také kopřivnický zastupitel Tomáš Hrnčárek, kterého zajímalo, proč se u této příležitosti nepočítalo také s Městskou policií Kopřivnice. Odpovědi se ujal místostarosta města Kopřivnice Stanislav Šimíček, jako garant kopřivnické městské policie, jenž přislíbil, že se návrhem budou zabývat až po předložení konkrétní žádosti.

Ani Městská policie Nový Jičín neotálela a přidala se k žádosti Policie České republiky o získání nezbytných zdravotnických pomůcek do svého vybavení. Městští strážníci se tak nového defibrilátoru dočkali již začátkem prosince. „Děkujeme vedení města, radním i zastupitelům za podporu," poděkoval na závěr Jiří Klein, ředitel Městské policie Nový Jičín.

Další dva stejné přístroje daruje město Nový Jičín Obvodnímu oddělení Policie ČR Nový Jičín pro účel prvosledových hlídek.

Ivana Reková