Ve finále bude Příbor soutěžit s dalšími třinácti městy z celé České republiky a o vítězi se rozhodne v dubnu.

„Příbor a Kutná Hora předčili své soupeře, sportovní terminologií řečeno, rozdílem třídy a společně s Prachaticemi získali v krajském hodnocení nejvyšší počet bodů," sdělil Vilém Řehák, tajemník z Centra pro regionální rozvoj České republiky (CRR ČR), které se podílí na realizaci soutěže. Jediným soupeřem Příbora byl v letošním ročníku v Moravskoslezském kraji Fulnek. O tom, že uspěje rodiště Sigmunda Freuda, rozhodla krajská hodnotící komise, jejíž členové navštívili všechna přihlášená města. „V rámci hodnocení sleduje komise samotnou památkovou péči o chráněné objekty, ale i přístup města k ochraně jeho historického kulturního dědictví, který se projevuje například ve finanční účasti města na obnově památkových objektů, v koncepční přípravě regenerace památkové zóny a v neposlední řadě také v péči o obyvatele, návštěvníky, společenský život a celkový vzhled města," vysvětlil Ivo Rubík, předseda Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Nejen kláštěr

Jak řekla Deníku místostarostka Příbora Dana Forišková, radnice se již dříve zúčastnila krajské obdoby této soutěže a byla úspěšná. „My patříme k těm historickým městům, takže jsme se i v důsledku toho, že jsme v kraji uspěli, přihlásili do celostátního kola," přiznala. Podle architektky Renaty Šablaturové z odboru rozvoje města, jež pracovala na přihlášce do soutěže, Příbor zabodoval především obnovou zdejších historických skvostů. „Nejdůležitější akcí, kterou se podařilo v roce 2012 udělat, byla určitě rekonstrukce piaristického kláštera, která trvala několik let, a loni se ji podařilo ukončit opravou západního křídla. Dále proběhla obnova areálu kolem farního Kostela Narození Panny Marie a také se udělala nová fasáda měšťanského domu číslo popisné 23 na náměstí," vyjmenovala hlavní loňské proměny příborské památkové rezervace Renata Šablaturová.

Už teď si Příbor, jako vítěz krajského kola, přijde na 100 tisíc korun. V případě, že by se mu podařilo zabodovat i na celorepublikové úrovni, putoval by na jeho bankovní konto rovný jeden milion. Konkurence je však velká. V březnu zúží komise výběr ze čtrnácti krajských vítězů na tři finalisty a z těch u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel 18. dubna vyhlásí vítěze. Bude jím jeden z těchto krajských vítězů: Praha 3, Kutná Hora, Žatec, Cheb, Klatovy, Prachatice, Jilemnice, Hostinné, Jablonné nad Orlicí, Příbor, Lipník nad Bečvou, Holešov, Polná a Boskovice.

Jediným městem v okrese, který vyhrál titul Historické město ČR, byl v roce 2002 Nový Jičín.