„Mláďata dospěla a byla několik týdnů připravována na život ve volnosti. Jednalo se o opravdu velký počet mláďat kalouse ušatého, puštíka obecného, poštolky obecné, řady dalších druhů nebo mláďat malých šelem," prozradil ředitel bartošovické stanice Petr Orel s tím, že toto vypouštění nebylo první:

„Již několik týdnů ve volnosti pobývá také letošní jedináček čápa bílého odchovaný naším handicapovaným párem. Několikrát se na potulce zastavil a z komína na našem centrálním objektu nahlížel na rodičovský pár u rybníčku."

První srpnovou neděli byla do volné přírody vypuštěna mláďata čápa černého, což byl úplně první odchov od černých čápů 
z trvalé péče bartošovických ochranářů přírody. „Samci Patrikovi, který vážil 3020 gramů, byla připevněna satelitní vysílačka, a tak pevně věříme, že se vydal na dlouhou životní pouť.

Druhé mládě, samička, byla bohužel vypuštěna bez možnosti dále sledovat její životní osudy, neboť naše finanční situace to bohužel neumožňuje. Také ona před několika dny symbolicky přistála u nás na komíně a pokukovala po rodičích pohybujících se pod ní," přiznal Petr Orel.

Již v červnu letošního roku byl do přírody vypuštěn také jeden exemplář včelojeda lesního, který v péči záchranářů pobyl dlouho kvůli rehabilitaci.

„Včelojed byl ve vynikající kondici, měl zcela bezchybné opeření a velmi dobře ve velké, rehabilitační voliéře létal. Proto jsme se rozhodli pro jeho vypuštění a monitorování s pomocí satelitní vysílačky. Po téměř dvou měsících ve volné přírodě s velkou úlevou zjišťujeme, že se zřejmě bez problémů uživí a k našemu překvapení se pohybuje po poměrně malém území.

Bude velmi zajímavé jeho osud sledovat, není nám známo, že by už někdy byl v takovéto situaci včelojed lesní satelitní telemetrií monitorován," dodal na závěr Petr Orel.