Albrechtičky, Hodslavice, Jakubčovice nad Odrou, Jeseník nad Odrou, Luboměř, Rybí, Sedlnice, Slatina, Spálov, Šenov u Nového Jičína, Veřovice, Vrchy a Závišice to jsou obce, ve kterých se dnes, ve středu 10. dubna v 9 hodin, u cedulí s označením začátku nebo konce obce objeví ještě jedna cedule, a to protestní. Bude modré barvy s bílým nápisem „Máme nárok na peníze z EU!" Vedle tohoto nápisu je na ceduli symbol zákazové značky s hráběmi. „Samosprávy takto chtějí v den jejího zasedání upozornit Vládu České republiky, že dělení evropských prostředků nemá být hrabáním pod sebe," uvedla Jana Juřenčáková, iniciátorka této takzvané Druhé zlínské výzvy.

Proti nesmyslnému utrácení

Podle Jany Juřenčákové se obce tímto protestem snaží upozornit na finanční prostředky v objemu okolo 500 miliard korun, které mají být EU určeny na dotace pro období 2014 až 2020. „Obce se obávají, že mohou opět skončit v megalomanských a samoúčelných projektech, ze kterých veřejnost ani stát nemají užitek. Navrhujeme pro rozdělování peněz přednostně využít metodu LEADER, kdy o penězích určených pro daný region rozhodují prostřednictvím místních akčních skupin přímo lidé z daného území spolky, starostové i drobní podnikatelé," vysvětlila Jana Juřenčáková.

V celé České republice se k výzvě připojilo více než 500 starostů obcí. Na Novojičínsku je jich méně než třetina z celkových pětačtyřiceti. „Cedule už máme nachystané a kolem deváté hodiny je vyvěsíme," ubezpečila Milada Šmatelková, starostka Luboměře. Obdobně jsou připraveni v Hodslavicích. „Jsme připraveni cedule vyvěsit," sdělila starostka Hodslavic Pavla Adamcová.

Nad tím, zda se k výzvě připojit, nezaváhala ani na chvíli starostka Vrchů Jiřina Pešlová. „Myslím si, že je rozumné, abychom o tom, kam půjdou dotace, rozhodovali sami v obcích. Například mnoho peněz jde na různé projekty na vzdělávání a podobné věci a já nemohu sehnat peníze na vodovod, který je pro mě mnohem důležitější," naznačila Jiřina Pešlová.

Na to starostka Vrchů dodala, že na nedostatek dotací si až tak moc stěžovat nemůže, neboť obec byla docela úspěšná v žádostech Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu.

„Ale přihlásila jsem se k výzvě, protože věřím, že se tak peníze nebudou ztrácet pořád v těch samých firmách nebo v podivných mnohamilionových projektech," poznamenala Jiřina Pešlová.

K těm, kteří považují za nutné upozornit na současnou situaci s často nehospodárným nakládáním s evropskými penězi, patří i Zdeněk Vajda, starosta Závišic. „Ta situace je katastrofální, už ani není špatná. Špatná byla tak před třemi lety, kdy se ještě něco dalo ovlivnit. Obávám se, že to spěje ještě k horšímu, než je to teď," neskrýval svůj názor závišický starosta, jenž podobně jako jiní starostové vidí dotační příspěvky jako nutnost. „Je to asi stejné v každé obci. Pouze z vlastních prostředků bychom nemohli dělat prakticky nic," doplnil Zdeněk Vajda.