V závěru listopadu finišovala první etapa rekonstrukce bíloveckého kina Radost. Práce na renovaci za 2,6 milionu korun začaly v září a nyní se všichni milovníci filmů mohou těšit z nového systému vytápění a vzduchotechniky.

„Zrekonstruovat kino tak, aby odpovídalo požadavkům 21. století, jsme se rozhodli i na základě reakcí občanů, kteří existenci kina v Bílovci opakovaně podpořili," podotkl starosta Bílovce Pavel Mrva.

Nebyla to však první ani poslední investice města do tohoto zařízení, v roce 2014 investovalo město částku ve výši 900 tisíc korun na digitalizaci promítání.

„V modernizaci budeme pokračovat i v příštím roce, kdy přijde na řadu rekonstrukce sociálního zázemí a hlediště a také snížení energetické náročnosti budovy, které zahrne i výměnu oken a opravu střechy. Celá akce by měla být ukončena v roce 2018," prozradil starosta další plány, s tím, že město se i v tomto případě bude snažit vybrat cenově nejzajímavějšího, ale přitom zkušeného a kvalitního realizátora stavby.

Na sklonku roku však bude v Bílovci ukončeno několik dalších investičních akcí, například stavba multifunkčního hřiště a rekonstrukce části prostor kulturního domu v místní části Bravinné.

Městu se na tuto akci podařilo získat stoprocentní dotaci na způsobilé výdaje. Z celkové hodnoty stavby, jež činí 4,6 milionu korun, bude z dotace, pokud vše půjde podle plánu, uhrazeno 4,3 milionu korun.

„V rámci akce, jejímž cílem bylo vytvoření kulturního a sportovního centra v Bravinném, bylo postaveno nové sportoviště, které nahradilo bývalé, už nevyhovující. A do zrekonstruovaného kulturního domu se přestěhuje osadní výbor a knihovna, jež byla doposud umístěna v nevyhovujících prostorách budovy využívané dobrovolnými hasiči," vysvětlil Pavel Mrva.

Dokončena byla také rekonstrukce bezbariérových chodníků na ulicích 17. listopadu a 1. máje, jejíž součástí bylo i vybudování nasvětleného přechodu pro chodce před nemocnicí.

„Jde o jednu z posledních etap programu Mobilita pro všechny, který byl odstartován v roce 2005," doplnil starosta a zmínil také devátou etapu regenerace panelových sídlišť či demolici budovy bývalé prodejny na Střelnici. Obě tyto akce by měly být hotovy do konce roku.

„Namísto plánovaných dvou milionů korun bude demolice zrealizována za cenu o 1,5 milionu nižší," řekl na závěr Pavel Mrva, s tím, že díky zbourání této chátrající budovy vzniknou dva pozemky pro výstavbu nových rodinných domů.