„Stávka zastaví osobní i nákladní vlaky prakticky všech dopravců působících na železnici. Cestujícím v mezistátní přepravě doporučujeme, aby využili nejpozději spoje, které opustí území České republiky do středeční půlnoci, nebo cesty přeložili na pátek,“ informovala včera odpoledne regionální mluvčí ČD Kateřina Šubová.

Dodala, že se firma snaží zajistit náhradní dopravu autobusy, ale těch bude jen dvě stě, zatímco by jich bylo třeba minimálně čtyři a půl tisíce.

Informace o omezení dopravy, vrácení peněz za nevyužité jízdenky a další získají cestující na internetové adrese: www.cd.cz, případně na:
www.cd.cz/omezeniprovozu

Protože se stávky mohou zúčastnit i pokladní a informátoři, dojde podle Šubové i k omezení služeb také ve stanicích. Dráhy také informovaly, že budou kompenzovat cestujícím nevyužité jízdenky, místenky či příplatky na vlak, nárok na náhradu škod ale podle mluvčí cestujícím nevzniká.

Pouze ti, kteří využívají k přepravě výhradně vlakových spojů, se mohou dnes dostat do problémů. Jinak okresu Nový Jičín blokády ani kolaps v dopravě nehrozí.

Jak už Novojičínský deník uvedl ve včerejším vydání, regionu se dotkne stávka dopraváků na železnici. České dráhy totiž proklamovaly již od úterka, že se na 24 hodin zastaví spoje na všech tratích. Obyvatele Novojičínska by to až tak moc nemělo postihnout, neboť spojů jednak mnoho není a jednak většinu z nich mohou nahradit autobusové spoje, které pojedou.

Společnost Veolia Transport, jejíž společnost Veolia Transport Morava zajišťuje valnou část autobusové dopravy v Moravskoslezském kraji, a tedy i na Novojičínsku, totiž dopravu zastavit nehodlá.

„Vypadá to tak, že všechny spoje, které zajišťují všechny společnosti Veolia Transport, by měly jet,“ sdělil Ivo Novotný, tiskový mluvčí společnosti Veolia Transport. Jezdit by měly i autobusy společnosti Student Agency a jediná městská doprava v okrese, kterou má Nový Jičín.

BŘETISLAV LAPISZ
IVAN PAVELEK