Co vlastně je projekt Sdílko, kde se vzal či kde jste se inspirovali k jeho přivezení do Kopřivnice?

Projekt Sdílko je multifunkční projekt. Jeho cílem je oživení veřejného prostoru 
v centru města, rozšíření sortimentu nabídky ve městě a prezentace především regionálních a zajímavých subjektů, značek, tvůrců, umělců, designérů.

Inspirovali jsme se primárně v zahraničí, kde v klasických přepravních kontejnerech vznikají celá nákupní centra. Díky tomu jsme zjistili, že i v České republice už se obdobného nápadu ujal v Plzni Kuba Mareš (kontejnery k světu) a na jaře ve Zlíně proběhl týdenní designový festival Zlín Design Week.

Jaký je důvod umístění v Kopřivnici, proč v centru města?

Kopřivnice je průmyslové město, po urbanistické stránce je jedinečné tím, že nemáme klasické městské centrum (historicky či urbanisticky). Centrum je tvořeno bývalou tatrováckou stezkou, pěší zónou, která však postrádá charakteristické prvky pro centra měst – nákupní bulvár, podloubí, sochy či jiné monumenty, tržiště, relaxační zóny a podobně.

Lidé tak městem procházejí, ale nemají potřebu se zastavit, potkat se, zpomalit, obdivovat, prohlížet si, něco se dozvědět.

Kde se vzal název Sdílko? Proč jsou aktivity umístěny do „kontejnerů"?

Nad názvem jsme přemýšleli hodně dlouho, jak už to tak bývá. Nic však neodpovídalo podstatě akce tak, jako právě Sdílko. Sdílej kontejner a Sdílej Kopřivnici. Prostor kontejnerů je totiž sdílený (v pondělí tu najdete něco jiného než ve čtvrtek) a díky projektu sdílíme i naše město.

A proč kontejnery?

Původně jsme chtěli redesignovat klasický přepravní kontejner a usadit ho na delší dobu poblíž centra, pak jsme však objevili vizovickou firmu, která v té době připravovala dokonce pavilon pro ČR na Expo 
v Miláně. Ve spolupráci s architekty už měli vytvořenu sadu designových kontejnerů určených právě pro městské festivaly, akce a podobně.

Tyhle kontejnery, respektive City moduly, byly na první pohled jasnou volbou a jeli jsme jednat do Vizovic.

Co podle vás Sdílko do města přinese?

Byli bychom rádi, kdyby se díky Sdílku lidé zamysleli nad tím, že ve městech existují prostory, které jsou společné, veřejné, a že se o jejich využití a vzhled můžeme postarat my všichni, nejen vedení města.

Ve městě by se pak díky náplním a skvělým subjektům měly objevit aktivity, jaké tu nejsou obvyklé, a sortiment, za kterým musíme dojíždět nebo si jej obstaráváme po internetu.

Jak dlouho projekt v Kopřivnici potrvá?

Celý jeden měsíc, od 24. července do 24. srpna 2015.

Co všechno lidé prostřednictvím Sdílka budou moci poznat, okusit? Je přichystaná nějaká kuriozita, věc či aktivita, na kterou jen tak „nenarazí"?

Budou se moct třeba projet na koloběžce nebo si vyzkoušet, jak se mele pohanka. Pohoupat se na houpačce z dílny tradičního ohýbaného nábytku. Budeme hrát i loutkové divadlo pro děti. Zájemci si přímo v centru budou moct zjistit, jak jsou na tom s nutričními hodnotami.

Zahájení a možná další akce doprovodí večerní světelná projekce (videomapping) kopřivnického startupu. Zájemci nakouknou pod pokličku architektonické tvorby. Víme, že bude i designový workshop, a co si lidé vyrobí, si za pár dní odnesou domů. A to není zdaleka vše.

Všechny akce najdete v kalendáři na webu www.sdilko.cz.

Co si vy, jako organizátoři projektu, od Sdílka slibujete, očekáváte? Myslíte, že má šanci obohatit dění v Kopřivnici?

Šanci Sdílko dostalo už jen tím, že se tu objeví dva kontejnery, ve kterých bude živo. Nechceme městem jen procházet, chceme si jej užívat. Minimálně budeme inspirovat. Éra tržnic zboží z Asie už končí a vzniká stále více kvalitních českých produktů a nápadů.

Pokud se Sdílko ve městě zabydlí, plánujete výhledově jeho pokračování?

Dostat Sdílko do Kopřivnice a ještě k tomu do centra byla dlouhá a ne zcela jednoduchá cesta. Ale už víme, jak na to! Setkáme-li se s pozitivním ohlasem u obyvatel i účastníků, rádi zase někdy Sdílko zopakujeme.