U žen by se sice neměl věk uvádět, ale v případě tak významného jubilea, jako jsou sté narozeniny, snad oslavenkyně promine. Ludmila Pavelková se narodila 18. srpna 1914 manželům Stejskalovým ve Verměřovicích, což je obec ležící v okrese Ústí nad Orlicí. Malá Ludmila se narodila jako pátá v pořadí, měla čtyři sestry a dva bratry.

Své mládí prožila se sourozenci v rodné obci. „Vzpomínala na těžkou práci na poli a při chovu domácích zvířat pro tehdejší statkáře, jediné zaměstnavatele v okolí," připomněl nelehkou dobu syn oslavenkyně. Později odešla za svou sestrou do Mělníka, kde opět pracovala v zemědělství a poté u přípravy jídel. Díky své píli a pracovitosti se nakonec stala samostatnou kuchařkou.

Rodinné srazy

Do Nového Jičína se přestěhovala před osmašedesáti lety. „Nastoupila do tabákové továrny, a to na místo kuchařky v závodní jídelně. Uplatnila zde své bohaté zkušenosti z dřívějších let. Později pracovala jako dělnice v přípravě tabáku," nastínil další léta Zdeněk Pavelka. V té době se jeho maminka seznámila se svým budoucím manželem Janem a v roce 1952 se jim narodil jediný syn Zdeněk.

Ani v té době Ludmila Pavelková nezapomněla na své sourozence a pravidelně je navštěvovala. Významnou událostí byly každoroční takzvané rodinné srazy, kdy se do Verměřovic sjela celá početná rodina. Setkání se účastnili nejen všichni sourozenci, ale také jejich děti a vnuci.

Paní Ludmila se věnovala výchově syna, domácnosti a práci na zahrádce. V roce 1970 odešla do důchodu, ale ani v té době nezahálela. S manželem pracovali na zahrádce a pomáhali také s výchovou svých dvou vnuků.

„S otcem měli pěkné manželství. Měli zahradu a maminka na ní asi do svých jednadevadesáti let ještě dělala," prozradil syn Zdeněk s tím, že maminka byla sice přísná, ale také spravedlivá. Smrt manžela, jenž zemřel před 27 lety, paní Pavelkovou velmi zasáhla. Další život prožívá po boku svého syna, dvou vnuků a dvou pravnuků.

Klid a pohoda

Oslava jejích stých narozenin se nesla v příjemné atmosféře. Kromě celé rodiny se jí zúčastnili zástupci města, kraje, České správy sociálního zabezpečení a také zaměstnanci Domova Paprsek, ve kterém paní Pavelková již čtyři roky žije. Nejprve všechny přivítal syn oslavenkyně, který své mamince popřál vše nejlepší do další stovky, a pak už přišla chvíle pro všechny gratulanty.

Z oslavenkyně po celou dobu vyzařoval klid a pohoda. „Maminka nemá žádné velké zdravotní problémy, je při paměti a vnímá okolí," prozradil syn a snacha dodala, že maminka byla vždycky veselá.

To potvrdila i ředitelka Domova Paprsek Jana Kuchajdová: „Paní Pavelková má klidnou povahu, je trpělivá a skromná. Poslouchá rádio, hodně odpočívá a občas se zapojí i do nějakého povídání."