O jakou techniku se přesně jedná, popsala příborská strážnice Eva Durčeková: „Forenzním značením jízdních kol prostřednictvím syntetické DNA rozumíme, že jízdní kolo je na několika místech označeno speciálním roztokem s mikrotečkami o velikosti jednoho milimetru, které v sobě nesou jedinečný kód. Roztok usychá asi 25 až 30 minut, poté je pevně spojen s rámem a stane se pouhým okem neviditelným. Jejich vyhledávání se na jízdním kole provádí pod UV světlem, kde mikrotečky světélkují. Vlastní kód se na mikrotečce přečte speciálním zvětšovacím zařízením," uvedla.

Je třeba se přihlásit

Označené kolo je poté zaregistrováno nejen do databáze Městské policie Příbor, ale i do celosvětové databáze výrobce forenzního značení. To má potencionální zloděje odradit před krádeží bicyklu. Kdo si nechá preventivně takto kolo ošetřit, měl by si zakroužkovat v diáři datum 23. července. Od této chvíle budou strážníci, vždy každý čtvrtek od 8:00 do 11:00 hodin a od 13:00 do 17:00 hodin, značit.

„V letošním roce bude vytvořen pořadník, do kterého se mohou zájemci o označení jízdního kola hlásit předem telefonicky na tel. čísle 556 455 404, nebo osobně na služebně MP Příbor," doplňuje příborská strážnice s tím, že každému zájemci bude přidělen přesný čas, čímž se zabrání frontám, jaké policie zaznamenala v loňském roce.