Konečně přišla pravá zima. Dočkali se děti, lyžaři, běžkaři a také provozovatelé sjezdovek a vleků. O víkendu budou ideální lyžařské podmínky nejen na horách, ale i na níže položených sjezdovkách. Snad se také rozplyne smog a vlezlá mlha, která už pár dnů trápí Novojičínsko.

Lyžaři z Novojičínska si mohou vybrat z hned několika areálů, v provozu jsou už všechny v okrese. Na Pustevnách včera leželo 55 centimetrů sněhu. „V provozu jsou oba vleky na Velké sjezdovce, Lokomotiva Snowpark, Pod Šumnou a dětský provazový vlek. O víkendu bude v provozu i Malá sjezdovka," hlásí na svých stránkách Skialpin Pustevny. Také běžkaři si tam přijdou na své, čeká je hned několik upravených tratí.

V HEIparku v Tošovicích mají kolem půl metru sněhu. „V provozu je v podstatě celý areál, tedy sjezdovka H1 i H2, a na víkend připravujeme spuštění snowparku, zatím ale nevíme, zda pojede celý, nebo jen částečně. Uvidíme, jak nám bude přát počasí," podotkl Jiří Šindler z HEIparku, kde funguje také snowtubing a dvě dětské sjezdovky. „Připravujeme ještě novinku další dětskou sjezdovku. Takže budeme mít tři dětské sjezdovky s vlekem zdarma," připomněl Šindler. Také v HEIparku si na své přijdou i běžkaři. Nyní je tam pro ně připraven dvoukilometrový běžecký okruh, ale chystá se i okruh pětikilometrový.

Sezonu zahájila také sjezdovka Červený kámen v Kopřivnici, kde je aktuálně 20 centimetrů sněhu. O víkendu bude v provozu od 9 do 16 hodin. Také Ski Svinec hlásí ideální sněhové podmínky. Jezdí se tam na hlavní i dětské sjezdovce. I ve Slatině panují skvělé podmínky. O víkendu tam chtějí rozjet hlavní, černou, sjezdovku. Lyžovat se konečně začalo i v Rybí na vleku Polďák.

Komu je novojičínský okres malý, může se vydat za jeho hranice. K oblíbeným střediskům patří třeba Rališka, Mezivodí nebo středisko U Sachovy studánky v Beskydech. Leží tam kolem 60 centimetrů sněhu a střediska nabízejí také oblíbené večerní lyžování. Perfektní lyžovačku slibují i Jeseníky, kam se o víkendu chystá paní Dagmar z Nového Jičína. „Jedeme na víkend na Ramzovou, už se moc těším. V této sezoně jsem ještě na lyžích nestála," řekla Deníku. Pan Jan si zase nemůže vynachválit sjezdovku ve Slatině. „Na to, jak je ta sjezdovka krátká, tak je velice dobře upravená a perfektně se na ní jezdí," uvedl pan Jan na stránkách slatinského areálu. (sim)

Na Bílé budou závody i testování lyží

 Jaké jsou nejžhavější novinky v lyžařském světě? Na tuto otázku odpoví sobotní akce, která se uskuteční v beskydském Skiareálu Bílá. Celý den tam totiž bude probíhat testování lyží špičkových světových značek Atomic a Salomon.

„Zájemci budou mít možnost zdarma otestovat lyžařský materiál z kolekce pro rok 2013/14. To neznamená nic jiného, než že se toto horké zboží objeví na pultech až na podzim letošního roku. Jde tak o jedinečnou možnost nakouknout pod pokličku toho, co světoví lídři v produkci lyží připravují na příští sezónu," láká na sobotní akci Tomáš Pavel z pořadatelské agentury.

Lyžaři, kteří se budou chtít zúčastnit testování, si budou moci promluvit o vhodném modelu lyží s odborníky. K testování bude připraveno více než sedmdesát typů lyží. Před půjčením bude třeba složit zálohu ve výši dva tisíce korun a předložit platný doklad – občanský nebo řidičský průkaz. Vaše lyže zůstanou na dobu testování v bezpečné úschovně.

„Součástí akce budou i závody pro veřejnost s názvem Ski4Fun Cup 2013. Na profesionálně připravené trati účastníkům závodu změříme čas a když to bude za něco stát, mají možnost i něco vyhrát. Pro všechny přihlášené závodníky bude připravena i padesátiprocentní sleva na permanentku ve Skiareálu Bílá," dodává Tomáš Pavel s tím, že více informací lze najít na stránkách www.ski4fun.cz. (map)