Před čtrnácti dny se rozjely stroje v nové studénecké čistírně odpadních vod. Ta byla postavena v rámci projektu Odkanalizování části Studénka 1. Investice ve výši 165 milionů korun má této části města přinést zlepšení kvality tamního života.

Postavit novou čistírnu bylo ve Studénce nutné. Ta stará z roku 1959 už nestíhala a na dnešní odpadní vody nestačila. „Stará čistička má nejen omezenou kapacitu, ale protože byla postavena před více než padesáti lety je pouze biologická, což znamená, že neumí odbourávat dnešní znečištěnou vodu," osvětlil nutnost nové čistírny starosta města Studénka Ladislav Honusek.

Objekt, nacházející se v těsné blízkosti studéneckého vlakového nádraží, je moderně vybaven. Technologie nové čistírny odpadních vod má dvě samostatné provozní linky, z nichž každá je schopna zajistit čištění odpadních vod. Navíc, oproti původní čističce, je ta nová mechanicko-biologická.

V rámci projektu vznikla nejen nová čistička s kapacitou pro 9500 ekvivalentních obyvatel, ale také se počítá s třinácti a půl kilometry stokových sítí, třiceti domovními, třemi menšími a dvěma hlavními čerpacími stanicemi. Realizace však byla zdlouhavá, stavební práce započaly již v roce 2010 a původně měly skončit počátkem roku 2012. Ale v letošním roce je kompletně hotová jen čistírna. Čerpací stanice čekají ještě dokončující práce, které se protáhnou do dalšího roku. „Kvůli nepředvídatelným situacím v nepřehledném a nelogickém uspořádání inženýrských sítí, výskytu tekutých písků a vysoké hladině spodní vody se stavba protáhla," zdůvodnil zdržení místostarosta města Miroslav Fabian s tím, že roli v tom sehrála také rozloha města: „Něco jiného je připojovat hustě obydlené části a něco zcela jiného na velké ploše rozptýlenou zástavbu."

Přes moderní vybavení bude nejdříve studénecká čistírna ve zkušebním provozu. Ten bude, podle slov starosty Ladislava Honuska, trvat rok. „To znamená, že kolaudace čistírny proběhne za dvanáct měsíců. Tedy až po ověření všech parametrů, zda je splňuje, a do Odry vypouští to, co je stanoveno limity. Do té doby můžeme, když to řeknu jednoduše, experimentovat tak, aby všechno fungovalo tak, jak má," potvrdil Honusek s tím, že věří, že nová čistírna přinese obyvatelům města lepší podmínky pro život a připraví Studénku na rozvoj výstavby nových rodinných a bytových domů.

POKUD VÁS COKOLIV ZAJÍMÁ V SOUVISLOSTI S DĚNÍM NA NOVOJIČÍNSKU, NAPIŠTE NÁM SVŮJ DOTAZ. RÁDI SE ZEPTÁME ODBORNÍKŮ A ZODPOVĚDNÝCH OSOB ZA VÁS.

Své dotazy nám můžete do redakce doručit prostřednictvím formuláře v horní části webových stránek, naší stránky na Facebooku nebo zasílat na redakční e-mail redakce.novojicinsky@denik.cz.