Výběru účastníků letu, který je součástí 15. ročníku soutěže Expedice Mars, předcházelo několik náročných soutěžních kol, během nichž každý musel dokázat nejen své odborné znalosti, ale také dobrou psychickou a fyzickou kondici.

„Účastník soutěže musel nejprve projít internetovým kolem, kde byl vybrán na základě motivačního dopisu a vypracovaného projektu, díky němuž se přiřadil k odbornosti inženýrů. Následovalo semifinále v Brně, kam bylo pozváno pouze pětadvacet účastníků, kteří v průběhu čtyř dnů mimo jiné pracovali na odbornostních projektech experimentech, které v prosinci poletí sbírat data do stratosféry,“ přiblížila průběh soutěže mluvčí projektu Expedice Mars Tereza Matoušová.

Než došlo na vyhlášení vítězné posádky, museli vybraní účastníci absolvovat třídenní finále na Slovensku a třídenní exkurzi do Evropské kosmické agentury. Těchto dvou akcí se zúčastnilo už pouze jedenáct finalistů.

Ilustrační foto
Chlapec spadl z branky, do nemocnice ho transportoval vrtulník

„Snažili jsme se účastníky připravit na náročné podmínky simulace. Na základě jejich reakcí na nejrůznější situace jsme potom vybírali ty, kteří si spolu budou nejlépe rozumět, dokážou pracovat samostatně i jako tým, a hlavně budou schopni ustát i krizové situace.“

„Výběr tedy probíhal formou nejrůznějších aktivit, díky nimž mohli organizátoři lépe poznat odbornou, fyzickou a psychickou připravenost účastníků na simulovanou misi. První noc finalisté podstoupili jednu z výcvikových metod NASA. Zhruba na půl hodiny byla celá skupina v tiché a temné místnosti. Hned potom následovala dvanáctihodinová simulace pobytu na marsovské základně,“ uvedl velitel Expedice Mars Michal Vyvlečka.

V závěru si organizátoři zvali jednotlivé účastníky na pohovory, během nichž se chtěli ujistit, že daný finalista má o simulaci opravdu zájem, že je na ni psychicky i fyzicky připravený a že si dobře rozumí s případnými dalšími členy posádky.

„Ve finále účastníci také pokračovali v práci na experimentech, které rozpracovali na semifinále. Přichystali rovněž gondolu, v níž budou experimenty vyneseny za pomoci stratosférického balonu do třicetikilometrové výšky,“ doplnila Tereza Matoušová.

V pořadí již pátá simulovaná mise na Mars se uskuteční od 10. do 14. prosince ve Hvězdárně Vyškov. Jedná se o nejdelší studentský simulovaný let na rudou planetu v Evropě, je dlouhý 100 hodin a jeho součástí je také výstup dvou členů posádky na povrch Marsu.

Poslední etapa obnovy frenštátské radnice se týkala právě této části.
Venkovní opravy radnice jsou po letech u konce