Postav si svůj náklaďák, tak se jmenuje projekt, který minulých dnech zahájila a představila kopřivnická společnost Tatra Trucks, která na projektu spolupracuje s Krajem Vysočina, Krajskou správou a údržbou silnic Vysočina (KSÚSV) a Střední průmyslovou školou v Třebíči. „Symbolický klíč od nákladního vozu Tatra Phoenix 4x4, který mají studenti průmyslové školy v Třebíči postavit, převzal od zástupců Tatra Trucks ředitel KSÚSV Jan Míka,“ sdělil Andrej Čírtek, mluvčí Tatra Trucks.

„Ze stovek dílů, které už o prázdninách do Třebíče dovezly dva kamiony, začnou do tří týdnů studenti stavět vůz Tatra Phoenix 4x4,“ uvedla Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství.

Vozidlo bude stavět deset studentů ze Střední průmyslové školy v Třebíči po dobu šesti měsíců. Studenti v příštích dnech absolvují náročné odborné školení přímo v kopřivnické automobilce. „Pak se zavřeme do dílny a dokud nedáme do Tatry poslední šroubek, nevyjdeme ven,“ poznamenal Michal Mejzlík, student třetího ročníku Střední průmyslové školy v Třebíči.

Poté, co studenti svou práci dokončí, vůz bude přepraven do kopřivnické automobilky, kde projde diagnostickým procesem i zkušebními jízdami na polygonu. „Také této části projektu se budou studenti, kteří na sestavení vozu pracovali pod vedením tatrováckých mistrů, účastnit,“ doplnil Andrej Čírtek a dodal, že dokončená Tatra poté poputuje do vozového parku Krajské správy a údržby silnic Vysočiny.

„Jsme rádi, že můžeme dlouholetou tradici jedné z prvních automobilek na světě, kopřivnické Tatry, sdílet s mladou generací na Vysočině. Tatrovky se u nás v Kopřivnici nevyrábějí velkosériově v unifikovaných deseti či stotisícových sériích, naopak, téměř každý náš vůz je unikát stavěný podle zadání zákazníků. Je proto potřeba velmi šikovných konstruktérů i všestranných montážních dělníků. Studenti z Třebíče si tak v praxi vyzkouší, co taková práce obnáší,“ uzavřel Radek Suk.

Akce se uskutečnila na Krajské správě a údržbě silnic Vysočiny v rámci takzvaného Cestářského rodea, což je jízda zručnosti řidičů posypových vozů. Společnost Tatra Trucks je partnerem Cestářského rodea v několika krajích České republiky.