Tématem v pořadí již jedenáctého ročníku této celostátní soutěže totiž je Originální turistická atrakce nebo stavba jako zviditelnění Česka v zahraničí.

Podle kopřivnických studentů, kteří nejsou v soutěži žádnými nováčky, by právě tyto objekty mohly k nám přilákat více zahraničních turistů.

Soutěžící mají na vytvoření svého originálního modelu z pouze a jen vlnité lepenky ještě čas, hotový v celé své kráse musí být nejpozději do 26. května.

„Studenti mají volnou ruku pro zpracování modelu, nesmějí však zkopírovat již existující stavbu nebo turistickou atrakci,“ vysvětlil za pořadatele soutěže Pavel Sobol s tím, že odborná porota bude posuzovat nejen originalitu nápadu a neotřelou myšlenku soutěžících, ale přihlédne také k modernímu přístupu mladých stavitelů.

Desítky lidí mířily v sobotu 8. dubna na hrad Trúba, který se pne nad Štramberkem. Ve dvě hodiny odpoledne se na dolním nádvoří objevili šermíři, kteří svedli urputný boj.
Novou sezónu zahájili šermíři

Pořadatelé lepenkového klání, kterým je Svaz výrobců vlnité lepenky ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM, letos chystají také novinku. O co se konkrétně jedná, prozradil Pavel Sobol: „Letos nově bude šest finálových škol bojovat o ocenění Nejlepší obal z vlnité lepenky na soutěžní stavbu. Odborná porota bude hodnotit transportní obal, který školy a studenti vyrobí pro bezpečnou přepravu jejich modelu na finále.“

O postup do červnového užšího finálového kola se letos popere celkem třicet škol s tím, že nejlepší stavaři a stavařky se mohou těšit na hodnotné ceny ve výši několika tisíc korun.

„Za nejlepší stavbu studenti získají cenu v hodnotě dvaceti tisíc korun. Školy umístěné na druhém a třetím místě získají cenu v hodnotě deseti tisíc korun,“ přiblížil k ocenění zástupce pořadatelů a dodal, že pětitisícovou odměnu získá také škola s nejlepším transportním obalem z vlnité lepenky.

Jak dopadnou mladí stavitelé z Kopřivnice a jestli se jim podaří navázat na úspěchy z uplynulých ročníků, bude známo v nejbližších měsících.

Premiéra Velikonočního minijarmarku v areálu hospůdky Studánka ve Skorotíně, místní části Skotnice se v sobotu 8. dubna vydařila.
Zájem o jarmark nepřekazilo ani počasí