Na výstavě, která se jmenovala Papírové Vánoce, byly k vidění nejen různé, do nejmenšího detailu vyvedené modely aut, lodí, šachů, hradů či zámků, ale také papírové betlémy.

Právě betlémy se totiž staly symbolem prvního ročníku výstavy. Jeden pocházel z roku 1905 a byl vytvořen na motivy Mikoláše Alše, další by se dal nazvat mezinárodním, protože v něm nechyběli indiáni, černoši či Eskymáci, ale samozřejmostí byly také klasické Ladovy betlémy.

První návštěvníci na výstavu dorazili už těsně po jejím otevření. „Byl jsem překvapený, první lidé přišli v devět hodin a tři minuty. Největší nápor ale očekáváme po obědě," řekl dopoledne s úsměvem hlavní organizátor výstavy Zbyněk Havlát.

Své modely mohli lidé přinést také v průběhu výstavy. „Jedna paní už například přinesla své výrobky z papíru a malý chlapeček donesl betlém," uvedl dále organizátor, jenž se netajil tím, že by chtěl na tuto akci příští rok navázat. „Chtěli bychom udělat soutěžní výstavu v duchu Papírových Vánoc a udělat z toho tradici," doplnil Zbyněk Havlát. A jelikož má každá soutěžní výstava svou speciální kategorii - v Ostravě mají záchranářské sbory, v Brně zase sci-fi – Bílovec by nebyl výjimkou. Místní modeláři by chtěli vytvořit zvláštní kategorii betlémů, jež by byla hodnocena samostatně.

Součástí výstavy byl také prodejní stánek, kde si modeláři mohli doplnit své sbírky tím, co ještě doma nemají, a ti, kteří se s modelařením setkali poprvé a zaujalo je, si mohli přímo na místě zkusit vyrobit některý z modelů. „Výstava byla moc pěkná, jednou bych to chtěl také umět," nechal se slyšet jeden z nejmenších návštěvníků výstavy.

Zbyněk Havlát se modelaření také věnuje, v Bílovci navíc vede modelářský kroužek. I když jeho začátky nebyly jednoduché, jeho svěřence to baví a na soutěžích sbírají první ocenění. „Hodně nám konkurují sportovní kroužky, ale chodí k nám asi šest šikovných dětí od šesti do dvanácti let. Na soutěžích sbíráme body a zkušenosti. Pohybujeme se kolem pátého, šestého místa mezi kluby, ale v jednotlivcích někteří opravdu bodují," prozradil na závěr.