Již pošesté se přesně v 18 hodin pomyslně spojí stovky míst po České republice, ale i na Slovensku a jinde v zahraničí, a lidé si hromadně zazpívají pět stejných koled či vánočních písní. Letos to budou písně Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Veselé vánoční hody a Pásli ovce Valaši. Písně se budou zpívat v tomto pořadí, a kde budou chtít, tam mohou přidat ještě píseň Vánoce, Vánoce přicházejí.

Na Novojičínsku se akce Česko zpívá koledy uskuteční popáté. Podobně, jako loni, i letos se do zpívání koled na Novojičínsku přihlásilo již osm míst. Společně si tak lidé mohou zazpívat a přitom nasát předvánoční atmosféru na Masarykově náměstí v Novém Jičíně, kde i letos se zpíváním pomohou děti z pěveckého sboru Ondrášek., na náměstí Sigmunda Freuda v Příboře podpoří zpívání sbor Schola. Zpívat se bude ale i v dalších městech ve Frenštátě pod Radhoštěm na náměstí Míru, ve Studénce na náměstí Republiky či na Slezském náměstí v Bílovci.

Potřetí budou zpívat koledy také obyvatelé Domova Hortenzie ve Frenštátě pod Radhoštěm a po loňské premiéře se i letos připojí ke společnému zpívání v Kuníně, kde se bude zpívat v parčíku před obecním úřadem a ve Vrchách, kde bude akce Česko zpívá koledy v kostele svatého Jiří. Tam opět bude držet tón místní sbor Krákorky.

Pokud někde mají chuť se připojit k této unikátní akci Deníku ve spolupráci s Českým rozhlasem, která se koná za podpory měst, obcí i místních spolků, mohou se přihlásit na webové stránce https://www.denik.cz/cesko-zpiva-koledy/registrace/. Ještě stále je dost času. Akce Česko zpívá koledy se uskuteční ve středu 14. prosince v 18 hodin.

O tom, kdo kde bude se zpíváním pomáhat na dalších místech, budeme včas informovat. Texty zpívaných písní vyjdou, tak jako každý rok, před akcí v Novojičínském deníku.