Již několik dní zdobí expozici kopřivnického Technického muzea Tatra exklusivní exponát, který návštěvníci objektu ještě nemohli vidět. Jedná se o tříkolku Trike Tatra 3,5 V8 Kobra s tatrováckým motorem.

Přestože tříkolka mezi veterány zapadla, podle informací vedení muzea se nejedná o trvalé rozšíření stávající expozice. „Jde čistě o výpůjčku, kterou s majitelem tříkolky dojednal pan ředitel Kaválek. Stroj viděl při nějaké akci a vzhledem k tomu, že je její majitel a výrobce v jedné osobě jediným, kdo v našem kraji něco podobného dělá, rozhodl se jej oslovit ke spolupráci," uvedla Lucie Žáková z Technického muzea Tatra Kopřivnice.

Hlavním důvodem výpůjčky bylo ukázat v expozicích veteránů, že motory značky Tatra mají široké využití. „Chtěli jsme, aby se lidé přesvědčili o jiném pojetí a využití tatrováckého motoru, navíc v plně funkčním stroji," potvrdila zástupkyně ředitele.

Tříkolka s tatrováckým motorem oživila na čas expozici Technického muzea Tatra Kopřivnice.

Výrobcem a majitelem unikátního stroje je František Chmelař z Rožnova pod Radhoštěm, pro něhož je sestavování tříkolek na míru několikaletou vášní.

„Přes čtyři metry dlouhý a zhruba dva metry široký trike vznikl v roce 2012, má motor z Tatry 613 a ručně klepanou karoserii, potaženou imitací hadí kůže. Je samozřejmě plně funkční a silnice dokáže brázdit až 220km rychlostí," prozradila Lucie Žáková s tím, že tříkolka je brána jako plnohodnotné motorové vozidlo, v jehož výbavě nechybí velký kufr, navigace či kamera na couvání.

Tříkolka Kobra bude v kopřivnickém muzeu vystavena do 30. dubna a prohlédnout si ji můžete každý den kromě pondělí od 9 do 16 hodin. V květnu se stroj vrátí ke svému majiteli, ovšem je možné, že v budoucnu do expozice muzea zase zavítá. „Pokud by onen neobyčejný exponát v hodnotě 1,5 milionu korun někoho enormně zaujal, lze si jej zakoupit. Jestli se neprodá, je možné, že se u nás tříkolka po sezoně znovu objeví," dodala Lucie Žáková.