Dárcovství nejcennější tekutiny vyměnili sportovci za dopolední trénink. „Cílem akce bylo získat nové dárce do databáze dárců krve a seznámit širokou veřejnost s informacemi o darování krve. Pro hokejisty pak bylo konkrétním cílem zahájení systémové spolupráce s transfuzním oddělením sladěné s tréninkovým plánem v rámci programu multikomponentního dárcovství," vysvětlila Hana Szotkowská, tisková mluvčí zdravotnického holdingu Agel.

Mezi desítkami dobrovolníků je řada prvodárců a mnoho z nich se před odchodem už objednalo rovnou na další odběr. To vítá primář transfuzního oddělení Zenon Lasota, protože každá akce, která nemocnici přináší potencionální pravidelné dárce, je obrovským přínosem. Přitom samotná ochota dárců mnohdy naráží na nepochopení ze strany zaměstnavatele.

„V posledních měsících máme bohužel potíže s tím, že některé firmy nám nevycházejí dostatečně vstříc v organizaci uvolňování dárců k odběrům, čímž přicházíme o některé pravidelné dárce, především dárce lidské plazmy, kde je nyní těžiště naší aktivity. Proto si velice vážíme, že se hráči hokejového klubu HC Nový Jičín rozhodli dárcovství krve touto formou podpořit a pomáhají nám tak získat další zájemce," rozvedl primář Lasota.

Dárcem krve se může stát zájemce ve věku od 18 do 60 let a musí být zdravý. Získává za to pracovní volno s náhradou mzdy, proplacené jízdné, lékařské vyšetření, vitaminy a v neposlední řadě i odpočet ze základu daně z příjmu, a to za každý odběr 2000 korun.