Mezi hasiči, nejen na Novojičínsku, je považovaná za nejzajímavější a zřejmě i nejtěžší ze soutěží pořádaných dobrovolnými hasiči. Členové družstva, totiž musí zdolat minimálně dvanáct metrů vysoký kopec se dvěma terénními vlnami. Na třetí vlně teprve zalehnou a mohou shodit terčík.

„Tolik přihlášených družstev jsme ještě neměli. To potěší," neskrýval radost jeden z organizátorů soutěže Vlastimil John, jenž připomněl, že lukavečtí hasiči letos slaví 130. výročí vzniku sboru. Při stém výročí, poprvé uspořádali nultý ročník soutěže.

Celkové vítězství a putovní pohár si letos odvezlo družstvo Jistebníku, které zvítězilo před hasiči z Výškovic a domácím družstvem A. Všechna tato družstva, stejně jako čtvrté Hukovice, se dostala pod čas 20 sekund.

Z třinácti ženských družstev si vedly nejlépe ženy startující za Potštát A, které svým časem skončily páté v celkovém pořadí. Druhé místo v ženách obsadily hasičky z Hukovic, třetí byly ženy z Libhoště.

V soutěži veteránů zvítězil smíšený tým Jakubčovic nad Odrou a Lukavce, před lukaveckými veterány a muži ze Slatiny.

Stále oblíbenějším se při Terénní vlně stává také soutěž vrchařů. „Účastníci běží na čas celou trasu, ale bez hadic," vysvětlil Vlastimil John. Do závodu se přihlásilo 22 mužů a devět žen, dva muži a jedna žena nakonec nestartovali, ale i tak se bylo na co dívat.

V mužích byl nejrychlejší Jakub Čech z Ostravy-Hrabůvky s časem 14,287 sekundy a překonal tak o 0,126 sekundy Ondřeje Kahánka ze Závišic. Třetí byl domácí Martin Obadal.

V ženách zvítězila Nikola Gavendová z Libhoště, která svým časem 17,659 sekundy dokonce překonala tři startující muže. Se ztrátou téměř 4,5 sekundy skončila druhá Jana Voldánová z Partutovic a těsně za ní byla na třetím místě Jana Černohorská z Němčic.