Oproti časům před ekonomickou recesí jsou to stále bídná čísla, v dnešní době však nadmíru dobrá zpráva pro všechny nezaměstnané. V červnu totiž množství pracovních nabídek stouplo téměř o sto na aktuálních 376.

Může se nám sice jen zdát o osmnácti stech pozicích z jara před pěti lety, ale v dnešní době je každá takováto zpráva výborný impulz. Působí zde v letních měsících tradiční aspekty: sezonní práce, zvýšení počtu míst ve stavebnictví, zemědělství a také v cestovních ruchu.

Aktuální míra nezaměstnanosti na Novojičínsku je 7,2 procenta, což je mírně pod celorepublikovým průměrem. Z pohledu úřadu práce a jeho klientů to znamená, že v evidenci zde na konci června bylo 7884 lidí (o 150 méně něž v květnu). „Nezaměstnanost se meziměsíčně snížila ve všech okresech našeho kraje, nejvíce v novojičínském a frýdecko--místeckém," potvrdila příznivá fakta Yvona Jungová, ředitelka krajské pobočky Úřadu práce v Ostravě.

FAKTA
míra nezaměstnanosti 7,2 %
práceschpných lidí 104 468
lidí bez práce 7884
volných míst 376

Tyto dva okresy si vedou celkově v našem regionu nejlépe z pohledu politiky zaměstnanosti, naopak Ostrava-město, Karviná a tradičně Bruntál hlásí míru nezaměstnanosti nad deset procent, nejvýchodnější okres kraje v Jeseníkách dokonce více než dvanáct procent.

Největší šanci na uplatnění v novojičínských firmách mají svářeči, kuchaři, operátoři, číšníci a servírky, pracovníci ostrahy a také administrativní pracovníci. Vysokoškolákům úřad práce nabízí pozice pro farmaceuty, elektrotechniky a techniky energetiky.

Ve většině případů se však nedá mluvit o tom, že by byl v okrese momentálně například zájem o 40 svářečů. Spíš jde o jednotky, a tak nelze ani předpokládat, že by statistika pečlivě sledovaná ministerstvem práce a sociálních věcí v dalším období rapidně klesla. Současný mírný pokles však nevylučuje. Volných míst je vzhledem k počtu nezaměstnaných velice málo.

„Na Novojičínsku na konci šestého měsíce připadalo na jednadvacet uchazečů, na Bruntálksu dokonce na padesát. Naopak v Prachaticích jen na necelé tři uchazeče," vyplývá z aktuální statistiky.