Během pouhého jednoho měsíce ubylo v evidenci novojičínského úřadu práce šest set lidí. Nezaměstnanost klesla v dubnu o půl procenta na hodnotu 3,69 %. „Meziměsíční pokles nezaměstnaných osob byl zaznamenán ve všech šesti okresech Moravskoslezského kraje, největší pokles byl v okresech Nový Jičín a Bruntál," potvrzuje dobré zprávy krajská pobočka ÚP.

Jen náš okres v rámci Moravskoslezského kraje společně s frýdecko-místeckým vykazují čísla pod celorepublikovým průměrem (4,44 %). Jen o pár kilometrů dále je přitom situace zcela jiná. Karvinsko vévodí aktuálně žebříčku míry nezaměstnanosti v celé České republice, kde je bez jedné desetiny bez práce 10 % lidí.

Počet volných míst se v posledních měsících rapidně nemění a zůstává konstantní na hodnotě kolem 1900 nabídek. Jedna nabízená pozice tak připadá na dva uchazeče a i nadále platí, že mezi nejvíce poptávané profese patří ty dělnické. Například Tatra Trucks v Kopřivnici by do svých řad ráda uvítala až sto nových zaměstnanců.

Dlouho očekávaná modernizace domova pro seniory je u konce. Klientům nabízí nové služby, větší komfort i pohodlí
Zmodernizované prostory aneb V Bílovci mají nyní senioři větší pohodlí

„Hledáme zejména obráběče, seřizovače, obsluhu CNC strojů, frézaře, montážní dělníky a podobně," vyjmenovala personální ředitelka podniku Kateřina Nogolová s tím, že během loňska zde přibylo 350 nových zaměstnanců.

Obdobná situace je i ve vedlejším Frenštátě pod Radhoštěm v Siemensu, kde podnik rozšiřuje své výrobní prostory. „Nejen, že nově uvádíme na trh smart motor Simotics SD 1LE5, ale zahajujeme i spuštění nové montážní linky na motory 1LE5 a 1PH8. Pro výrobu těchto motorů aktuálně nabíráme až sto nových pracovníků. Celkově pak do našeho závodu hledáme až 200 zaměstnanců, kteří se budou kromě manuálních profesí věnovat i výzkumu a vývoji či podpoře prodeje a výroby," sdělil ředitel závodu Siemens Elektromotory Frenštát Roman Valný.

Kromě dělnických profesí je pak mezi zaměstnavateli na Novojičínsku zájem dále o kuchaře, uklízeče, pracovníky ostrahy, číšníky-servírky, skladníky nebo řidiče nákladních automobilů.

Zřícený most na trati ve Studénce.
Kauza Studénka: Podle znalce byla konstrukce odolná