Po loňském slavnostním zahájení tradiční sbírky v režii organizace Charita na novojičínské radnici ta letošní zde skončila, a jak přiznali zástupci neziskovky, i tento rok byli lidé k Kašparovi, Baltazarovi a Melicharovi štědří.

„Jsme rádi, že se z koledování na radnici stává tradice. Vloni jsme tady sbírku zahajovali, nyní ji končíme," řekl ředitel novojičínské Charity Marcel Brož. Zástupci humanitární organizace debatovali s vedením města i na téma volby prezidenta či amnestie. „Charita, která přišla do našeho města před rokem, velmi progresivně rozvíjí své služby. Jen co převzala azylový dům, vybudovala noclehárnu a sociální šatník. Letos to bude půjčovna pomůcek pro zdravotně postižené," uvedl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Kolik se podařilo koledníkům vybrat celkem peněz v okrese, se veřejnost dozví v nejbližších dnech, ale například v Novém Jičíně a v jeho místních částech koledníci nasbírali do kasiček 231 tisíc korun. Na Kopřivnicku po sečtení poloviny pokladniček dosahuje částka sumy téměř 400 tisíc. Ze všech darů z Nového Jičína a okolí zůstane pětašedesát procent ve městě a už teď Charita ví, kam potřebné finance poputují. „Půjdou na podporu azylového domu pro matky s dětmi v tísni, azylového domu pro muže, noclehárny a charitního šatníku. Část peněz by měla posloužit ke zřízení nové služby, půjčovny kompenzačních pomůcek," zmínila mluvčí města Marie Machková.

Pomoc pro celé rodiny je rarita

Jak přiznal ředitel místní Charity, fakt, že je zde azylový dům pro kompletní rodiny, není běžnou záležitostí. V rámci republiky je to téměř rarita. Na Moravě jsme jediní, kdo poskytuje bydlení celým rodinám v nouzi," zdůraznil Brož. Město nyní hledá prostory, které by Charitě poskytlo pro zřízení další nové služby, a to skladu vyřazeného, ale čistého a funkčního nábytku a doplňků do domácnosti.

Jak vyplývá ze slov starosty Nového Jičína Jaroslava Dvořáka, občané se na radnici sami ozývají s tím, že by nepotřebné, ale funkční věci darovaly. „Často nám volají lidé, že by rádi někomu věnovali nábytek, koberce, nádobí a další věci, které již nepotřebují. A my tady zase máme klienty, kteří jsou vděčni za psací stůl pro děti, postel či hrnce," pokračoval Brož. „Nápad je to skvělý. Věřím, že co nejdříve najdeme vhodné nebytové prostory pro tuto službu občanům," dodal na závěr starosta.