Spory města Štramberk s provozovatelem Trúby kvůli Jaroňkově útulně jsou snad konečně zažehnány. Objekt před necelým týdnem obsadili stavbaři, jež společně s památkáři provedli první kontrolní den. Ten by měl napovědět více o budoucím osudu útulny i o tom, jak dlouho bude provoz Trúby omezen.

„Po úspěšných jednáních s vedením města již započaly práce na realizaci stavby Obnova Jaroňkovy útulny, která je nezbytná pro další plynulý provoz Štramberské Trúby. Oznamujeme tedy omezení jejího provozu v období od 4. února až do 31. března," stojí ve vyjádření provozovatele dominanty, jímž je Valašské království, které se před několika dny objevilo na webu.

Informaci o uzavření potvrdil také starosta města David Plandor. S termínem uzavření byl však opatrnější. „Útulna bude uzavřena minimálně do konce března," upozornil štramberský starosta a pokračoval: „Je to necelý týden od začátku rekonstrukce a nás čeká první kontrolní den, na kterém se sejdou zástupci z Národního památkového ústavu, památkové péče z Kopřivnice a samozřejmě zástupci města. Teprve až se stavební firma dostane do určitých částí budovy a provede sondy, bude moci s jistotou říci, co je špatně a co se bude muset opravit. Pak budeme mít jasněji v tom, jak dlouho by práce mohly trvat."

Najednou to jde

Nejednoho obyvatele města překvapilo, že zatímco minulé vedení města opravu Jaroňkovy útulny několikrát avizovalo a pak zase rušilo, přičemž spory mezi ním a provozovatelem Trúby vyústily v podání trestního oznámení na obou stranách, nové vedení kompromis našlo.

„Já říkám, že je to o lidech. Když jsem nastoupil do funkce starosty, řešil jsem, proč s rekonstrukcí nezačít dřív. Bylo mi řečeno, že je to z toho důvodu, že současný provozovatel má smlouvu do konce března," okomentoval dění po svém nástupu na pozici starosty David Plandor a pokračoval: „Přesto jsme se s ním chtěli domluvit. Svolali jsme schůzku, zjistili možnosti a to, co budou obě strany schopny akceptovat. Našli jsme společnou řeč." Poté radnice zpracovala návrh oprav a také to, jak bude Valašskému království ztráty kompenzovat.

„Minulý týden nám provozovatel vyklidil horní areál hradu a dal jej k dispozici stavbařům," dodal štramberský starosta. Co všechno bude rekonstrukce útulny obnášet, není zatím zcela jasné. Vše ukážou až průzkumy a rozhodnutí památkářů. Nicméně město přislíbilo, že se pokusí neomezit hlavní turistickou sezonu.

„Směřujeme k tomu, aby se nejdůležitější část turistické sezony, potažmo i školní výlety v červnu, mohla bez problémů uskutečnit a lidé se mohli zajít na věž podívat," dodal na závěr starosta.