Po šesti letech opouští štramberskou dominantu společnost Valašské království. Radnice se s dosavadním provozovatelem nedohodla na prodloužení smlouvy, a tak je Trúba od prvního dubna ve výhradní správě města.

O změně provozovatele se ve Štramberku mluvilo od loňského roku, kdy se tehdejší rada města rozhodla, že kvůli odlišnému pohledu na rekonstrukci Jaroňkovy útulny i provoz smlouvu provozovateli neprodlouží. „Nová rada toto rozhodnutí nezměnila, což znamenalo, že byl dosavadní nájemní vztah ukončen k poslednímu březnu," potvrdil starosta města David Plandor.

Zástupci Valašského království změnu oznámili na webových stránkách. Důvod odchodu vidí trochu jinak než radnice.

„I když se po volbách přístup města k provozovateli hradu významně zlepšil, město Štramberk v posledních letech zanedbávalo své povinnosti ke správě hradu a vzájemné rozpory, zejména v přístupu k Vaší a naší bezpečnosti, hygieně, kvalitě, standardu provozu a komunikaci s Vámi, a s tím vším souvisejícím financováním, vyústily v ukončení smlouvy," uvádí dnes již bývalý provozovatel.

Změnu správy štramberského hradu by turisté neměli nijak zásadně zaznamenat. Přesto radnice znovu upozorňuje, že sezona bude nestandardní, a to kvůli trvající rekonstrukci Jaroňkovy útulny. „Letošní sezona bude jiná. Trúba je zatím stále uzavřena a město pouze vyhlásilo výběrové řízení na provoz chaty dr. Hrstky, aby zajistilo servis pro turisty," vysvětlil důvod starosta Plandor.

Na otázku, kdy se do věže vrátí první návštěvníci, zatím odpovědět neuměl.

„Přesně to říct nemohu, ale vše by mělo být jasnější v horizontu dvou měsíců. Situaci zkomplikoval objev původních maleb malíře Jaroňka, které se město rozhodlo nechat zrestaurovat. Jinak se ale žádné zásadní problémy neobjevily a rekonstrukce probíhá podle plánu."

Obyvatelé města uzavření Trúby zaznamenali. Mnozí doufají, že se Jaroňkovu útulnu podaří zrekonstruovat co nejdříve a hlavní sezonu Trúba stihne.

„Snad to mají na radnici dostatečně promyšlené, protože nechat Trúbu uzavřenou přes léto by bylo bláznovství. Městu by utekla spousta peněz," okomentoval uzavření dominanty pan Josef.