TÉMA OKRESU

Předloni 3339 zjištěných trestných činů, loni 3171. Objasněnost sice mírně poklesla, ale i tak 1607 objasněných trestných činů tvoří více než polovinu všech.

Jak na slavnostním shromáždění policistů v úterý 8. února uvedl Miloslav Steiner, vedoucí územního odboru Policie ČR Nový Jičín, policejní život v loňském roce byl podstatně složitější a náročnější oproti rokům minulým. Tým v novojičínském okrese totiž čítal 320 policistů a 22 občanských zaměstnanců. Letos dbá o bezpečnost obyvatel v okrese jen 281 policistů, jejichž průměrný věk je 35 let a průměrná doba služby deset let.

Policisté se letos zabývali čtyřmi případy vražd, šestadvacet osob spáchalo sebevraždu a třináct jich zemřelo při dopravních nehodách. „Naše snaha pomáhat byla v určitých případech zbytečná. Nejvíce lidských životů si berou lidé sami,“ poznamenal Steiner. Přitom počet sebevražd oproti roku 2009 poklesl o jedenáct a o sedm méně bylo obětí dopravních nehod.

Zato čtyři dokonané vraždy jsou jedním z nejvyšších čísel v posledních deseti letech. Dvě se staly v Kopřivnici, jedna v Odrách a jedna, dosud nevyřešená, v Novém Jičíně. O jedné vraždě, která se stala hned počátkem roku v Kopřivnici, policisté dosud nezveřejnili žádné podrobnosti. Podle informací, které Novojičínský deník získal již dříve, se vědělo, že mezi obětí a tím, kdo zabil, byl příbuzenský poměr a pachatel navíc nebyl dospělý.

Společně s Bruntálem patří novojičínský územní obvod Policie ČR stále k nejbezpečnějším v kraji. „V návaznosti na personální stav dosahují naši policisté nejvyšší produktivity práce,“ poznamenal Steiner.

Zhruba třiceti procenty se na celkové kriminalitě v okrese podílejí trestné činy spáchané v obvodu Nového Jičína, s 21 procenty následuje Kopřivnice, za ní je s 13 procenty Frenštát. Devíti procenty se na kriminalitě podílí trestné činy v obvodu Příbora, osmiprocentní podíl mají shodně v obvodech Bílovce a Studénky. Oderský obvod má na kriminalitě podíl sedmi procenty a Fulnek pěti.

Nejvíce trestných činů přibylo na Frenštátsku, zhruba o osm procent, nejvíce jich ubylo na Příborsku, kde loni bylo ve srovnání s předešlým rokem o 97 případů méně, což byla více než čtvrtina. V objasněnosti se dostaly přes padesát procent čtyři územní obvody z celkových osmi. S výjimkou jediného Frenštátu byl u zbylých pokles v objasněnosti.

Ubylo například majetkové a hospodářské trestné činnosti, přibylo násilné. „Ten vývoj zůstává standardní, nejsou nějaké výrazné změny. Nejpalčivějším problémem je asi násilná trestná činnost, loupeže, těžká ublížení na zdraví. Je to pro nás priorita. Nejvíce nás samozřejmě zatěžuje majetková trestná činnost, která je nejvyšší. Pachatelé nenechávají stopy, jsou rychlí, nejsou odtud, dojíždějí z okolí. Spolupracujeme s kolegy z jiných územních obvodů. Je to takový věčný boj,“ uzavřel Steiner.