Přípravy na setkání, které organizují Krizové centrum Ostrava a Naďa Tomčíková, přímá účastnice nehody, vrcholí. Setkání začne v 10 hodin na zahradě hotýlku Antler, který se nachází nedaleko místa tragédie. Setkání bude mít dvě části. „První bude oficiálnější a povedeme ji my z krizového centra. Bude to hlavně o pietě. Připomeneme, co se stalo, vyjádříme lítost, promluví duchovní. Následovat bude rituál, při kterém si každý vezme kytičku a připraví se na uctění památky. Potom půjdeme na místo tragédie,“ nastínila Petra Ďásková z ostravského krizového centra.

Na místě neštěstí by měli být účastníci piety právě ve chvíli, kdy tudy bude projíždět zhruba v 10.23 hodin rychlík Comenius. „Máme domluveno s Českými dráhami, že při průjezdu zpomalí a bude houkat,“ poznamenala Ďásková.

Další část, neformální, se odehraje na zahradě Hotelu Antler. Povedou ji lékařka Naďa Tomčíková, která jako cestující, začala zřejmě jako první ošetřovat zraněné z vlaku, a Rudolf Svoboda ze Studénky, iniciátor stavby památníku obětem vlakového neštěstí. „V této části budou mít účastníci možnost vyměnit si kontakty a popovídat si. Mělo by to být už o naději do budoucna,“ doplnila Petra Ďásková.

Naďa Tomčíková uvedla, že pozvání rozeslali asi šesti desítkám lidí. „Chtěli bychom tam už oficiálně sdělit, kde ten památník bude. Už máme s Českými dráhami přislíbený pozemek. Mělo by to být ve stráni, tak, aby to bylo vidět, když ten vlak bude přijíždět,“ sdělila Tomčíková a dodala, že v pátek má převzít určitou částku na stavbu památníku od Českých drah.

„Měli bychom si povědět, co všechno se za ten rok událo, co se bude dít dál a hlavně, aby z toho vyšlo najevo, že se i s tímto traumatem musí jít dál. Snažila jsme se kontaktovat řadu lidí. Ale všechno jsem to musela dělat přes Petru Ďáskovou z ostravského Krizového centra, kde mají kontakty na ty lidi. Vím, že šly pozvánky i do Polska a na Ukrajinu,“ podotkla Tomčíková.

Naďa Tomčíková byla na místě tragédie naposledy 8. listopadu, kdy se uskutečnilo první setkání věnované obětem tohoto vlakového neštěstí. Jak sama tenkrát přiznala, kdyby nebyla pod prášky, asi by to neabsolvovala. Od té doby ve Studénce nebyla. „Sešli jsme se dvakrát v Olomouci se Svobodovými. Jednou přijel i s dětmi jeden z cestujících, který utrpěl vážný úraz na hlavě. S tím jsem teď v pravidelném kontaktu a snad by měl přijet také,“ pokračovala Tomčíková, která netuší, jak ona i ostatní budou reagovat, až se dostaví na místo neštěstí. „Nevím, myslím si, že ti, co se o tom dozvědí, by přijet měli. I když chápu, že ne každý v sobě najde odvahu,“ dodala.

Na setkání by se měl rovněž objevit Jindřich Vaněk, tiskový mluvčí společnosti ODS Dopravní stavby Ostrava, která most stavěla. „My se nemíníme uzavírat před tím, co se stalo. Chceme se k tomu stavět čelem. Rádi bychom vyjádřili soustrast pozůstalým i účast těm, kteří utrpěli zranění a neuhýbáme před tím,“ ubezpečil Vaňek.

Vlakové neštěstí se odehrálo nedaleko železniční stanice ve Studénce. Mezinárodní rychlík Comenius, který jel z polské Wroclawi do Prahy tudy projížděl rychlostí zhruba 110 kilometrů v hodině, když se před ním na koleje zřítila mnohatunová konstrukce opravovaného mostu. I přes rychlou reakci strojvedoucího, který zatáhl za rychlobrzdu, měl náraz velmi tragické následky. Osm lidí nehodu nepřežilo, desítky cestujících utrpěly zranění různého rozsahu. Mnozí z nich devastující.