DOMY S HISTORIÍ

Tehdy nesla jméno Prorokgasse. Proč, to vysvětlil Radek Polách z Muzea Novojičínska. „Jistě plnou zásluhu má novojičínský kaplan, farář a děkan Josef Prorok, žijící v letech 1823 až 1889, který se věnoval výrazně problematice chudých vrstev obyvatelstva a zapsal se svou činností do bohaté historie města Nového Jičína,“ řekl.

Navíc, Josef Prorok byl u založení muzejnictví v našem regionu, neboť svou sbírku minerálů daroval tehdy nově vznikajícímu městskému muzeu.

Na fotografiích je zachycena první část ulice Slovanské, vedoucí z centra města, po křížení s ulicí Husovou. „Ulice vycházela z míst zrušeného hotelu Modrý beránek, směrem do kopce, podél budov bývalé tkalcovské školy, postavené v roce 1886 – objekt bývalé knihovny a archivu,“ připomněl Polách. Jak je ze snímků patrné, příliš velkých změn tato lokalita nedoznala. Tou největší je v 70. letech minulého století postavený katastrální úřad na křižovatce ulic Husova a Slovanská. V budově pod úřadem je mimo jiné v současné době oblíbený biograf Artefakt. Tuto nemovitost se snažila v poslední době novojičínská radnice prodat. Sousední budovou je základní škola Tyršova a naproti má zázemí Okresní soud v Novém Jičíně. Ulice Slovanská dostala současný název v roce 1945.