Kapacita volných míst na hřbitově v Odrách je v současné době již téměř vyčerpána, a město proto zvažuje jeho rozšíření. „Odry mají zpracovanou studii na rozšíření hřbitova," přiznal před nedávnem místostarosta města Pavel Matůšů s tím, že v budoucnu by se jeho součástí měl stát památník, který stojí v parku u řeky Odry a pochovaní tam jsou padlí rudoarmějci. Studie počítá také s výstavbou nové obřadní smuteční síně a parkoviště. Se stávajícím hřbitovem by měl být nový hřbitov spojen visutou lávkou, jež by vedla přes vodní náhon.

Místa nejsou

Potřebu rozšířit hřbitov pociťují také ve Studénce. „V Butovicích musíme tak v horizontu roku, roku a půl řešit situaci rozšířením plochy hřbitova. V samotné Studénce problém není, tam jsou volné kapacity," řekl vedoucí odboru místního hospodářství a údržby majetku Městského úřadu Studénka.

Žádná volná místa k pronájmu urnového místa hlásí štramberská radnice. I proto by město v budoucnu kapacitu rádo rozšířilo. „Máme v přípravě záměr na rozšíření umístění urnových míst, hrobových už ne, protože těch je pro případnou poptávku dostatek volných," potvrdila Deníku Petra Filipová ze štramberského městského úřadu. Projekt je teprve v počátku, tudíž není jasné, kdy by mohl hřbitov svou urnovou kapacitu zvýšit. Současné poptávce tak město nemůže vyhovět. „Lidé si mohou pronajmout hrobové místo, nebo urnu umístit na jiné hřbitovy," dodala úřednice.

Míst mají dost

Naopak dostatek míst mají ve Frenštátě pod Radhoštěm. „Loni jsem sepisoval prognózu, počítal jsem hrobová místa a dospěl jsem k tomu, že kapacita je tak na padesát let," uvedl správce frenštátského hřbitova Karel Reček, jenž v zápětí poznamenal, že tato prognóza platí při současném trendu, kdy se prodává více urnových míst. „Uvolněných hrobových míst máme v současné době asi padesát a k dispozici máme ještě velkou plochu," doplnil Karel Reček.

Dostatek volných míst mají také na hřbitově v Bílovci. Deníku to potvrdil starosta města Pavel Mrva. „Kapacita hřbitova je momentálně dostačující a v případě potřeby máme možnost ještě hřbitov rozšířit. V současné době není ale potřeba tak velká," dodal Pavel Mrva.

Problém s kapacitou nemají ani ve Fulneku. Podle ředitele tamních technických služeb Jana Jakeše je míst dostatek a problém by neměl být ani v žádné z devíti místních částí. „Nejsou tam sice takové rezervy jako ve městě, ale problém tam zatím není," sdělil Jan Jakeš.

Osm hektarů

Městem, které nemusí řešit nedostatečný počet míst k pronájmu na hřbitově, je také Nový Jičín. „Máme tady velký hřbitov, má skoro osm hektarů, takže máme velkou rezervu," řekl vedoucí hřbitova Jiří Bečvař.

V posledních letech preferují lidé po smrti žeh, což se samozřejmě promítá i do poptávky po urnových místech. I když radnice na to reagují, nemusí být vždy vystaráno na dlouho. To je třeba případ Příbora, kde prošel městský hřbitov před pár lety rekonstrukcí. „Udělalo se pětašedesát nových míst a je to zcela zaplněné, prodané," upřesnila Irena Zárubová z příborských technických služeb, jež se o zdejší hřbitov starají.

Již před čtyřmi lety se dočkal rozšíření hřbitov v Lubině, místní části Kopřivnice. „Jelikož stávající prostory kolem lubinského kostela přestávaly dostačovat, byly v letech 2008-2010 zpracovány studie a následně projektová dokumentace řešící navýšení počtu míst k pohřbívání," připomněla Lucie Petříčková, mluvčí města, s tím, že kapacita 314 hrobových a urnových míst byla navýšena o 61 klasických a 36 urnových hrobů. Rozšíření stálo téměř milion korun a hrazeno bylo z městského rozpočtu.