VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Únorový Restaurant Day provoněl Studénku

/FOTOGALERIE/ Po úspěšné listopadové premiéře se do Studénky opět sjeli milovníci dobrého jídla a pití. V prostorách historického bunkru Kryt se konal zimní díl oblíbené kulinářské akce Restaurant Day.

23.2.2016
SDÍLEJ:

Druhý ročník kulinářské akce Restaurant Day nabídl návštěvníkům Krytu sladké raw chuťovky, indickou polévku, mrkvovou pomazánku i několik druhů vín.Foto: DENÍK / Ivana Reková

„Už mám dnes úplně vyprodáno," hlásila specialistka na raw food stravu Eva Peršinová asi hodinu po zahájení akce. „Příště tedy musíme přijít dříve," reagovali na její slova později příchozí návštěvníci, kteří poté zakotvili u vedlejšího stánku s jinými pochutinami.

Únorový Restaurant Day přilákal v neděli 21. února do studéneckého Krytu na pět desítek příznivců netradičních pokrmů. Do své provizorní restaurace zvalo celkem pět amatérských kuchařů nejen ze Studénky, ale také z Bílovce či dokonce Ostravy.

Přeplněné stoly nabízely nejrůznější dobroty všech chutí i barev. Návštěvníci mohli ochutnat raw food dezerty, indickou rajčatovo-kokosovou polévku či několik druhů vín místního vinaře Jakuba Sikory. Stejně jako v případě prvního ročníku šly na odbyt nejvíce raw food zákusky Evy Peršinové.

K ochutnání vybízely bezlepkové raw lanýže, ovocné řezy, dortíky, pralinky i kokosové pusinky třech barev. Tradiční bílé kokosky totiž doplnily netradiční žluté s kurkumou nebo nazelenalé s chlorelou. Po téměř hodině už neměla specialistka na raw food stravu co prodávat.

„Dneska se to vyprodalo ještě rychleji než posledně. Příště si musím připravit více výrobků," řekla s úsměvem Eva Peršinová a následně dodala, že některé zákusky zmizely během pěti minut.

Jiný restauratér opodál nabízel lahodně vypadající a voňavou indickou polévku, domácí slunečnicový chléb či tradiční humus. Velká skupina lidí se shlukla také u protějšího stánku, který lákal na gazpacho nebo falafel. Za tři koruny mohli příchozí návštěvníci okusit také mrkvovou pomazánku na cereální placičce.

Dobré jídlo od pradávna doprovází také dobré pití. O tuto stránku se postaral studénecký vinař Jakub Sikora s širokou nabídkou vín vlastní výroby. „Koupil jsem si hned tři láhve," poznamenal spokojený návštěvník ze Studénky. Před druhou hodinou odpolední se lidé přesunuli před Kryt, kde proběhla ukázka sabráže, tedy neobvyklého otevírání láhve šampaňského šavlí.

Tato setkávání, která se konají čtyřikrát do roka, ukazují, že o dobré jídlo a pití je mezi lidmi všech věkových kategorií stále větší zájem. To potvrdili svými pozitivními ohlasy také samotní návštěvníci.

„Ze sladkého mi nejvíce chutnaly čokoládové pralinky, indická polévka byla také výborná," pochvaloval si Jakub Hanzlík, jeden z návštěvníků nedělní akce Restaurant Day na Krytu. „Skvělá akce, příště přijedeme znovu," hlásila tabule postřehů u hlavního vstupu.

Spokojení byli nejen návštěvníci, ale také pořadatelé setkání. „Myslím, že i náš teprve druhý Restaurant Day dopadl skvěle, a to i přesto, že dva naši restauratéři onemocněli," zhodnotil nedělní akci její spolupořadatel Lukáš Zavadil s tím, že největší zájem zaznamenal také o raw zákusky, karobové muffiny a víno Jakuba Sikory.

Ivana Reková

Autor: Redakce

23.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brankář extraligové Kopřivnice Marek Žingor vstoupil do sezony ve výtečné formě.

Kopřivnický brankář Žingor: Můžeme hrát s každým. Máme na play-off!

15. ročník Běhu rodným krajem Emila Zátopka měl rekordní účast. 
3

Běh rodným krajem Emila Zátopka ovládli dle očekávání Keňané

Souhrn I. B třídy, sk. D: Kopřivnice vyloupila v důležitém duelu Vlčovice

Novojičínsko - Kdo zastaví rozjetý Fulnek? Lídr soutěže totiž sehrál další gólový koncert po změně stran, kdy zasypal Spálov búrem a slavil vítězství 5:0. Po pauze rozhodly také Veřovice, které doma porazily jesenický Slavoj.    

Představujeme prvňáčky ze Základní a Mateřské školy Bernartice nad Odrou

Deník přináší čtenářům nový seriál Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím bude představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol na Novojičínsku, a to až do pololetního vysvědčení. Rodiče a blízcí žáků najdou své prvňáčky každou středu na straně 4 a na webu. Deník si tak mohou koupit na památku.

Dvě vážné nehody si vyžádaly celkem šest zraněných

Dvě vážné nehody, při kterých bylo zraněno celkem šest osob, se staly v úterý odpoledne a vpodvečer na Ostravsku.

V bytě seniora vypukl požár, škoda je vysoká

K požáru v Domě s pečovatelskou službou U Jičínky v Novém Jičíně vyjížděli v úterý 19. září zhruba dvacet minut před jednou hodinou ranní hasiči.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení