VYBERTE SI REGION

Únorový Restaurant Day provoněl Studénku

/FOTOGALERIE/ Po úspěšné listopadové premiéře se do Studénky opět sjeli milovníci dobrého jídla a pití. V prostorách historického bunkru Kryt se konal zimní díl oblíbené kulinářské akce Restaurant Day.

23.2.2016
SDÍLEJ:

Druhý ročník kulinářské akce Restaurant Day nabídl návštěvníkům Krytu sladké raw chuťovky, indickou polévku, mrkvovou pomazánku i několik druhů vín.Autor: DENÍK / Ivana Reková

„Už mám dnes úplně vyprodáno," hlásila specialistka na raw food stravu Eva Peršinová asi hodinu po zahájení akce. „Příště tedy musíme přijít dříve," reagovali na její slova později příchozí návštěvníci, kteří poté zakotvili u vedlejšího stánku s jinými pochutinami.

Únorový Restaurant Day přilákal v neděli 21. února do studéneckého Krytu na pět desítek příznivců netradičních pokrmů. Do své provizorní restaurace zvalo celkem pět amatérských kuchařů nejen ze Studénky, ale také z Bílovce či dokonce Ostravy.

Přeplněné stoly nabízely nejrůznější dobroty všech chutí i barev. Návštěvníci mohli ochutnat raw food dezerty, indickou rajčatovo-kokosovou polévku či několik druhů vín místního vinaře Jakuba Sikory. Stejně jako v případě prvního ročníku šly na odbyt nejvíce raw food zákusky Evy Peršinové.

K ochutnání vybízely bezlepkové raw lanýže, ovocné řezy, dortíky, pralinky i kokosové pusinky třech barev. Tradiční bílé kokosky totiž doplnily netradiční žluté s kurkumou nebo nazelenalé s chlorelou. Po téměř hodině už neměla specialistka na raw food stravu co prodávat.

„Dneska se to vyprodalo ještě rychleji než posledně. Příště si musím připravit více výrobků," řekla s úsměvem Eva Peršinová a následně dodala, že některé zákusky zmizely během pěti minut.

Jiný restauratér opodál nabízel lahodně vypadající a voňavou indickou polévku, domácí slunečnicový chléb či tradiční humus. Velká skupina lidí se shlukla také u protějšího stánku, který lákal na gazpacho nebo falafel. Za tři koruny mohli příchozí návštěvníci okusit také mrkvovou pomazánku na cereální placičce.

Dobré jídlo od pradávna doprovází také dobré pití. O tuto stránku se postaral studénecký vinař Jakub Sikora s širokou nabídkou vín vlastní výroby. „Koupil jsem si hned tři láhve," poznamenal spokojený návštěvník ze Studénky. Před druhou hodinou odpolední se lidé přesunuli před Kryt, kde proběhla ukázka sabráže, tedy neobvyklého otevírání láhve šampaňského šavlí.

Tato setkávání, která se konají čtyřikrát do roka, ukazují, že o dobré jídlo a pití je mezi lidmi všech věkových kategorií stále větší zájem. To potvrdili svými pozitivními ohlasy také samotní návštěvníci.

„Ze sladkého mi nejvíce chutnaly čokoládové pralinky, indická polévka byla také výborná," pochvaloval si Jakub Hanzlík, jeden z návštěvníků nedělní akce Restaurant Day na Krytu. „Skvělá akce, příště přijedeme znovu," hlásila tabule postřehů u hlavního vstupu.

Spokojení byli nejen návštěvníci, ale také pořadatelé setkání. „Myslím, že i náš teprve druhý Restaurant Day dopadl skvěle, a to i přesto, že dva naši restauratéři onemocněli," zhodnotil nedělní akci její spolupořadatel Lukáš Zavadil s tím, že největší zájem zaznamenal také o raw zákusky, karobové muffiny a víno Jakuba Sikory.

Ivana Reková

Autor: Redakce

23.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

V Kopřivnici přibudou další červené kontejnery

Finanční podporu na rekonstrukci zpevněných ploch pro umístění dalších červených kontejnerů na sběr elektroodpadu získal odbor životního prostředí kopřivnické radnice.

Rostislav Kiša hraje fotbal pro radost a dělá do cukrovinek

Rostislav Kiša má ve své sbírce mistrovský titul s ostravským Baníkem, ligu si zakopal také v Opavě a Jablonci. Do slezské metropole se pak vrátil, tehdy do druhé ligy. Nyní je mu sedmatřicet, fotbal má tento univerzál stále rád.

Novojičínští fotbalisté už se připravují pod novým trenérem

Nový ročník divizní skupiny E zahájí již v sobotu 6. srpna, kdy hrají od 17 hodin na hřišti Rýmařova. Fotbalisté Nového Jičína mají za sebou už tři přípravná utkání, ve kterých postupně prohráli s Vítkovicemi a Kozlovicemi u Přerova a následně jasně přehráli Hlubinu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.