VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Uši získaly známku Regionální potravina

Štramberk – Ladislav Hezký, vyhlášený pekař štramberských uší sbírá jeden úspěch za druhým. Nejen že vítězí v soutěžích o nejlepší medovou pochoutku, ale právě jeho uši získaly známku Regionální potravina.

28.11.2010
SDÍLEJ:

Výroba Štramberských uší. Ilustrační foto.Foto: Deník/Jana Hromoučková

Když se ve Štramberku a jeho okolí řekne slovo uši, každému se vybaví sladká, po medu a perníku vonící, pochoutka, která k tomuto městu neodmyslitelně patří. Poslední dobou se mnoha lidem vybaví ještě konkrétní jméno – Ladislav Hezký. Právě ten se totiž stal vyhlášeným pekařem této sladkosti.

Ladislav Hezký se k pečení uší dostal díky své mamince. „Když se naši rodiče přestěhovali do Štramberka, maminka začala s místníma tetkama s pečením uší. Asi ji to tehdy vzalo trošku víc než ostatní a uši začala péct nejen na místní pouť, ale nás děti jimi začala pravidelně krmit,“ zavzpomínal Hezký. Paní Hezká dlouho nezůstala jen u domácího pečení této medové pochoutky. „Poté, co maminku oslovil jeden z místních, začala uši péct i na takzvané štramberské divadelní úterky,“ řekl Hezký. A právě tady se k pečení dostal i on. Mamince totiž coby osmiletý kluk začal pomáhat.

Přestože výroba uší Hezkého chytla, pekařem či kuchařem se nestal. „Vyučil jsem se ve strojírenství, takže co se týká nějaké odbornosti v pečení, tak tu nemám,“ potvrdil Hezký s tím, že ani tato skutečnost však jeho „kariéře pekaře“ nezabránila. „Protože mě to fascinovalo jednak jakousi tradicí a jednak tím, že je to sladké, pro které bych, jak se říká, zabil, hned po vojně jsem si vyřídil potřebná povolení a od té doby peču,“ smál se Hezký. Přestože výrobě štramberské pochoutky věnuje několik hodin denně, jak sám říká, jenom uši jej neživí. „Je to pro mě spíš takový přivýdělek, zachování tradice,“ potvrdil pekař. Na rozdíl od ostatních pekařů si však Hezký zvolil těžší způsob výroby. Zatímco ostatní výrobci pečou uši lité, Ladislav zůstal u tradičního způsobu, kdy se těsto vyvaluje. „Uši od Hezounů“ jsou tak ušima válenýma.

Hezký se stal jedním z nejlepších štramberských výrobců tradiční sladkosti. Svědčí o tom jeho úspěchy v nejrůznějších soutěžích. Jeho jméno se pravidelně objevuje na vítězných pozicích soutěže o nejlepší štramberské ucho, již každoročně vyhlašuje město Štramberk. Hezký se díky výrobě uší dostal také do české knihy rekordů. „V té je momentálně zapsané takzvané veleucho z loňského roku, které mělo průměr sto sedmdesát dva centimetrů a upekli jsme jej přímo na náměstí,“ informoval Hezký. Rekordem však úspěchy pekaře nekončí. Nedávno totiž právě jeho uši získaly prestižní známku Regionální potravina. Touto známkou jsou označeny výrobky vyrobené v příslušném regionu, jež jsou vytvořeny zejména z tuzemských surovin a vykazují nezaměnitelné regionální charakteristiky.

Autor: Jana Hromočuková

28.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

FRENŠTÁT (zleva Marek a Klimpar) zažil v Českém Těšíně další radost z vítězství.

Frenštát jede. Vykradl Český Těšín a teď hostí nováčka

FOTBALISTÉ Bílovce (v bílém) si musí na výhru počkat minimálně do neděle, kdy doma hostí Pustou Polom. 

Bílovec neuspěl na hřišti Staré Bělé

Vznikla petice kvůli silnici

Přejít z jedné části Kunína do druhé je velký problém. Důvodem jsou projíždějící auta. Obyvatelé obce proto podepisují petici.

Divizní Nový Jičín stále čeká na první výhru

 Novojičínští fotbalisté nevyhráli ani ve třetím divizním kole, když padli v Hranicích. Nyní hostí v sobotu nováčka z Bohumína.  

Proti africkému moru bojují i vojenští veterináři z Hlučína

Na likvidování následků nákazy afickým morem prasat se podílejí ode dneška i vojenští veterináři z Hlučína.

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

I relativně nízká finanční gramotnost Čechů může za to, že čas od času skočíme na „supervýhodnou“ nabídku zhodnocení peněz, která se nakonec promění v totální fiasko. Pokud byste rádi investovali svoje úspory, nevynechejte následující tipy. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení