„První den jsme spustili zkušební provoz počítače, internetu pro veřejnost, za pomocí čtečky se tiskly nové čtenářské průkazky. Všechno šlo v pohodě a první nedočkaví čtenáři si už po chvilce odnášeli domů zapůjčené knížky," sdělila starostka Hladkých Životic Irena Ravčuková.

Akci se podle starostky podařilo dotáhnout ke zdárnému konci díky odborné spolupráci mnoha ochotných lidí. „Dodavateli regálového zařízení se, myslím si, podařilo vytvořit velice útulné a barevně krásné sladěné prostředí, kde se snad budou dobře cítit dospělí i naši nejmladší čtenáři," pokračovala Irena Ravčuková.

Při vybavení knihami Hladkoživotičtí spolupracovali s Městskou knihovnou v Novém Jičíně a chtějí ve spolupráci pokračovat.

„Ochotní knihovníci pod vedením pana Reného Lossmanaa nám poradili, kde a jak získat dotaci na rozjezd knihovny, paní Radana Tomečková pro nás zpracovala základní nabídku knižního fondu, to vše pod záštitou vedoucí novojičínské knihovny, paní Renáty Domorákové, která s námi prodiskutovala plán postupu, jak knihovnu založit a uvést do provozu," doplnila Irena Ravčuková a dodala, že obecní knihovna v Hladkých Životicích se stala součástí regionálního knižního výměnného fondu, který jí umožňuje vždy na jeden rok půjčovat si knihy i z jiných moravskoslezských knihoven.

Knihovna také navázala spolupráci s žáky místní základní školy. „Do čela týmu mladých čtenářů se postavil Tomáš Jašůrek, jež nám bude postupně dodávat seznamy knih, které by děti v naší knihovně rády nalezly," poznamenala starostka Hladkých Životic s tím, že na zřízení knihovny se obci podařilo získat nemalou dotaci z rozpočtu odboru umění, literatury a knihoven Ministerstva kultury.