Na oslavy, kterým předcházely velké přípravy, přijeli také němečtí rodáci se svými rodinami. Na přítomné čekal bohatý program. Lidé se mohli projet koňským spřežením po hrabětickém panství, přijela také hraběnka z Dietrichsteina se svou družinou. Na akci byla představena netradiční kniha s názvem Byla jednou jedna vesnice, pojednávající o Hraběticích, a to od jejich vzniku v roce 1776 až do odchodu posledních rodáků. Knihu napsal Zdeněk Orlita, jenž na ní pracoval několik let. Miroslav Jurčák, hlavní organizátor oslav, k ní řekl: „Je to knížka s netradičním obsahem. Je to pojato tak, že les byl ochráncem té dědiny, a v tom duchu je to i napsané." Nechyběla ani živá ukázka toho, jak se Hrabětice zakládaly, či speciality z místních lesů.

Hrabětická hájovna oslavila významné jubileum. Setkání se zúčastnili čeští i němečtí rodáci.

Základní kámen hájovny byl položen v roce 1812 a na střeše je dokonce původní jedlový trám. „Díky německým stavitelům stojí dodnes. Je zde prostavěno 46 tisíc pálených cihel, půlka je z hranického panství a půlka je z Hrabětic, protože si zde Němci cihly pálili," dodal Miroslav Jurčák. Hájenka je nejstarším domem nejen v Hraběticích, ale i v širokém okolí. Dochovala se i její projektová dokumentace a má dokonce svůj rodokmen. „Má stejný půdorys, kromě jednoho pokoje se nezměnilo vůbec nic," pochválil profesionální přístup stavitelů Jurčák, který vyzdvihl i vztah Němců k půdě. Češi by si z nich měli podle něj vzít příklad.

Na oslavu bylo připraveno také speciální Hrabětické pivo, které se však nevydařilo. „Dvě stě padesát litrů piva se zkazilo," podotknul jeden z návštěvníků. I přesto vesnice, v níž žije 54 obyvatel, drží při sobě. Vždyť ji chrání samotný hrabětický duch.

SIMONA MIKŠOVÁ