Rozsáhlá rekonstrukce kláštera, jehož výstavba začala již na konci 17. století, se po dvaceti letech blíží ke konci. V současné době prochází proměnou přízemí západního křídla budovy s refektářem.

Poslední fáze začala v srpnu loňského roku, kdy se udělaly hrubé stavby a také práce na fasádách. V zimě došlo k zastavení oprav, ale nyní probíhají v plném proudu. „V současné době jsou odstraněny všechny vlhké omítky, jsou vybrány a znovu obnoveny podlahy, jsou obnoveny omítky, je provedena hrubá elektroinstalace a slaboproud, také jsou v zemi položeny rozvody vzduchotechniky, a především pokračují restaurátorské práce,“ popsal aktuální stav Jaroslav Šimíček, vedoucí odboru investic příborské radnice.

„Při průzkumu refektáře jsme objevili na stěnách raně barokní malbu, která byla kdysi přemítnuta a přemalována. To vše jsme odkryli a ukázalo se, že výzdoba stěn koresponduje s výzdobou stropu,“ uvedl Peter Stirber, jenž se ujal restaurátorských prací s tím, že na stěnách byl objeven malovaný kazetový vzor, který se podobá dřevěnému kazetovému obložení, ale v malované podobě. „Součástí vzoru jsou květiny. Stěny budou restaurovány do původní podoby,“ doplnila kronikářka města, Irena Nedomová.

Návštěvníci piaristického kláštera, kteří obdivovali výzdobu stropu před rekonstrukcí, se stejného pohledu již nedočkají. Raně barokní strop bude, dle slov restauratérů, vypadat „veseleji a svěžeji“. V 70. letech minulého století byl totiž přemalován růžovo-bílou barvou. „Tento nátěr bude odstraněn a nahrazen barvami, které byly v refektáři nalezeny zelenou, žlutou a růžovo-červenou,“ rozvedla Irena Nedomová.

Na poslední část rekonstrukcí získala příborská radnice unijní dotaci, jež pokryje přes 90 procent nákladů, což představuje částku 21 milionů korun. Zbytek financování je na městě. „Stavební část zakázky je zhruba za 23 milionů, k tomu musíme připočítat náklady na vybavení interiéru. V současné době probíhá veřejná zakázka, ale dá se počítat s nákladem 1,5 až 2 miliony korun,“ upřesnil Jaroslav Šimíček.

Konec stavebních prací v klášteře je naplánován na konec července a slavnostní otevření na Dny evropského dědictví v polovině září.