V důsledku nefunkční klimatizace teplota na oddělení přesahovala 30 stupňů Celsia, a tak místo poklidné návštěvy Vlastimil Pastorek sháněl větrák, který by příbuznému od nesnesitelných veder alespoň trochu ulevil.

„Příbuzný i spoluležící pacienti měli v místnosti 29 a ve vedlejší místnosti dokonce 32 stupňů a z toho jsme byli dost rozhořčeni. Jak je tohle možné?,“ ptá se Vlastimil Pastorek a rozhořčeně dodává: „Na MOJIP, kde pacienti leží i po velice náročných operacích, mají mít klima nastavené tak, aby se nemuseli potit a byli po operaci v naprostém klidu, a ne aby ještě bojovali s nepříjemným horkem.“

Petra Kvitová, semifinále Fed Cupu 2015 v Ostravě
Tenisový areál ve Fulneku nese jméno Petry Kvitové

Nepříjemnou situaci během rekonvalescence v letních pařácích částečně tlumil z domu přinesený ventilátor, o který měli podle vyjádření Vlastimila Pastorka zájem i další pacienti.

„Tři dny po operaci, kdy je situace vážná, aby ještě člověk řešil stavy, kdy se pacientům přihorší v důsledku veder. Je nepochopitelné, že na tomto zařízení je údajně klimatizace, ale bohužel snad čtyři roky už nefunguje,“ podivuje se.

Mluvčí společnosti Agel, která Nemocnici Nový Jičín provozuje, Deníku problémy s klimatizací potvrdila.

„Ano, s klimatizační jednotkou jsou problémy již od chvíle, kdy jsme nemocnici převzali od kraje (leden 2012 pozn. red.). Snažili jsme se situaci řešit drobnými stavebními úpravami, avšak stav si žádá zásadní modernizaci, jejíž realizace je naplánována na příští rok,“ sdělila tisková mluvčí Radka Miloševská.

Dny NATO 2016. Ilustrační foto.
Dny NATO - návštěvníci musí počítat s kontrolami

Problém se týká skutečně prý jen oddělení MOJIP a jak upozornila mluvčí, není povinnost mít na tomto oddělení klimatizaci. „Povinností je vzduchotechnika, která funguje v pořádku,“ doplňuje.

Na závěr Vlastimil Pastorek na adresu novojičínské nemocnice dodal, že jen slova chvály si naopak zaslouží zdejší zaměstnanci.

„Velmi si vážíme spokojenosti pacienta a jeho rodinných příslušníků s poskytovanou péčí a o to více nás mrzí dyskomfort způsobený nefunkční chladící jednotkou v této budově,“ reagovala na tato slova Radka Miloševská.

Běh rodným krajem Emila Zátopka v Kopřivnici.
Blíží se Evropský týden mobility. Co nabídne?