Přidali se tak k dalším stovkám míst nejen u nás, ale třeba i v Mnichově, Madridu, Aténách nebo i v Kataru, kde zaznělo šest krásných českých vánočních písní.

Co se týče pěveckého umu, tak k Novému Jičínu neodmyslitelně patří dětský sbor Ondrášek z místní základní umělecké školy pod vedením sbormistra Josefa Zajíčka a právě ten, již tradičně, rozehřál zpěvem přihlížející diváky. Těch na Masarykově náměstí k blížící se osmnácté hodině neustále přibývalo a nakonec se jich zde sešlo odhadem pět set.

Po odeznění kostelních zvonů zazněla první koleda Nesem vám noviny, u které se lidé teprve rozezpívali, ale ta poslední, Vánoce přicházejí, zněla celým náměstí a v jejím závěru si všichni s radostí zatleskali.

Ve Frenštátě si koledy vzali za své

Město Frenštát pod Radhoštěm se k akci Česko zpívá koledy s regionálním Deníkem takříkajíc postavilo čelem. Nejen že se tam lidé sešli hned na dvou místech, ale zastavení a společný zpěv šestice koled, který začal odbíjením 18. hodiny, měl velký úspěch.

„Dnes poprvé jsem cítil skutečně vánoční atmosféru. Hodně jezdím po regionu a nejsem místní, ale tady tohle mě dostalo. Skutečně, moc hezké," okomentoval společný zpěv čtyř stovek lidí na frenštátském náměstí Míru jeden z účastníků akce Lukáš.

Známé vánoční písně se nesly také frenštátským Domovem Hortenzie (na snímku). Tamní senioři společně ke klavíru zasedli již podruhé. „Naši klienti mají vždycky na začátku, než se rozezpívají, trochu ostych. Když ale ztratí zábrany, zpívají moc rádi a nakonec jsou všichni spokojeni, že se sešli," přiblížil atmosféru v Domově Hortenzie jeho ředitel Jiří Absolon.

Nová tradice se zřejmě ve středu zrodila také v Příboře. Předvánoční atmosféra nadchla nejen zpívající publikum, ale také vedení města, jež slíbilo, že se Příbor do akce zapojí i příští rok.

Pohodovou náladu si pochvalovala i jedna z návštěvnic akce Česko zpívá koledy. „Vůbec jsem nevěděla, co od toho čekat, byla jsem však velmi mile překvapená. Škoda jen, že to tak rychle uteklo," dodala paní Marie z Příbora.

V roce 2015 si lidé koledy společně zazpívají ve středu 9. prosince v 18 hodin. Regionální Deník bude, s podporou Českého rozhlasu, opět u toho.