Několik dní po skončení komunálních voleb se na veřejnost dostal soukromý e-mail zaslaný minulý týden starostou Nového Jičína Jaroslavem Dvořákem (ČSSD) dlouholetému zastupiteli Milanu Šturmovi (ODS). Představitel města, jenž s největší pravděpodobností povede Nový Jičín i v následujících čtyřech letech, v něm dost expresivně popisuje spokojenost s výsledkem letošních komunálních voleb.

„Jsem rád, že jsem dotáhl svůj úkol a svoji misi k úspěšnému konci," stojí na začátku dopisu, který Milan Šturm rozeslal všem zastupitelům v posledním volebním období, a jeden z nich ho přeposlal dále i k nám do redakce.

Konec dialogu

„A že jsem napomohl k pádu Vašemu a celé ODS. A věřte, že si na ni za pár let nikdo nevzpomene. U Vás konkrétně jsem ještě o to raději, protože takhle odporného člověka jsem snad v životě ještě nepotkal (mimochodem, to o Vás říká i spousta občanů Nového Jičína). V politice jste naštěstí pro toto město skončil a nepomohou Vám už ani žádné hanlivé letáky," stojí dále v e-mailu, který starosta uzavírá slovy, že s exzastupitelem Šturmem končí a žádné další e-maily od něho nebude číst a rovnou je bude házet do koše.

Na dotaz Deníku Jaroslav Dvořák potvrdil, že je autorem dopisu.

Soukromý e-mail na veřejnosti

„Ano, byl to soukromý mail panu Šturmovi," uvedl starosta a na otázku, zda mezi nimi probíhala nějaká korespondence již v minulosti, odpověděl: „Ano, s panem Šturmem jsme si dříve psali. Většinou jsem odpovídal na jeho urážlivé výpady. Urážlivé maily od něho dostával již můj předchůdce, pan Gelnar. Dál se k tomu nechci vyjadřovat, protože se o tomto člověku nechci bavit. Když někdo pošle soukromý mail do médií, jen dokazuje, co je zač."

Jak stojí v úvodu, redakce získala konverzaci od jiného zastupitele, je však pravda, že tomu ji zaslal, stejně jako dalším devětadvaceti lidem, Milan Šturm.

„Mailovou zprávu pana Dvořáka jsem objevil ve své poště v pondělí a chtěl jsem ji původně bez reakce smazat. Po jejím druhém přečtení jsem se však rozhodnul tuto ,perlu českého písemného projevu' poslat svým dnes již bývalým kolegům zastupitelům jako informaci o tom, co je schopen vrcholný reprezentant města rozesílat do světa… Tak se tato zpráva asi dostala i k vám," vysvětlil pro Deník Milan Šturm. Potvrdil, že mezi ním a Jaroslavem Dvořákem probíhala komunikace, ale nejednalo se prý o žádné hanlivé zprávy. Tak či tak není žádné tajemství, že vzájemné sympatie obou dotyčných jsou na bodě nula. I po čtyřech letech jde na internetu například dohledat článek z pera Jaroslava Dvořáka s titulkem Milan Šturm zkáza novojičínské ODS.

Inkriminovaný e-mail nenechal chladným Petra Orla, dlouholetého novojičínského zastupitele za Stranu zelených, kterého voliči posunuli ze čtvrtého na první místo. I přes tuto podporu však z politiky odchází, stejně jako z čela okresní buňky strany. „Vyjádření pana starosty mě jenom utvrdilo v tom, že je potřeba po pětadvaceti letech v komunální politice skončit," uvedl Petr Orel s tím, že důvody odchodu jsou ryze osobní. Ač sice blahopřeje vítězné ČSSD k jasné výhře v Novém Jičíně, považuje sociální demokraty po dřívějších zkušenostech za nepřijatelné partnery (Strana zelených vyjednává v Novém Jičíně s ČSSD o možné koalici pozn. redakce). Spolupráci by uvítal pouze s ODS a KDU-ČSL. „Protrpět čtyři roky v opozici… na to už si svého života příliš cením. Utíká mílovými kroky. Takže jsem se rozhodl, po velmi zralé úvaze, také k rezignaci na zastupitelský mandát," sděluje Petr Orel ve své rezignaci zveřejněné na webu strany.