Obliba separačních dvorů neustále roste. Lidé si zvykli, že když se potřebují zbavit starého nábytku, pračky nebo koberce, seženou si pouze větší automobil a nepotřebné věci odvezou na „separák". Problém mají rychle vyřešený, navíc je nestojí ani korunu.

Již delší dobu je však areál v ulici Palackého nedostačující a začátek projektu na vybudování dalšího sahá až do roku 2008. Tehdy se rozhodlo, že nový separační dvůr bude stát za areálem sběrny kovošrotu mezi ulicemi Hřbitovní a Suvorovovou, nedaleko hypermarketu Albert. Práce začaly v září a momentálně na pozemku pracuje těžká technika na terénních úpravách. „Podle smlouvy o díle by měl být hotov do konce května 2013. Pak bude předán technickým službám, které budou separační dvůr provozovat," řekla mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

Náklady na stavbu jsou vyčísleny na necelých 12 a půl milionu korun. Téměř 700 tisíc půjde z městské kasy na vybudování příjezdové cesty a křižovatky. „Zbytek, 11,6 milionu korun, plus náklady na projektovou dokumentaci a dozor, což je dalších asi 300 tisíc, uhradí z pětaosmdesáti procent Evropská unie, z pěti procent Státní fond životního prostředí a deset procent musí zaplatit město," upřesnila Machková.

Nový dvůr tak vyroste na okraji města, což je pro zařízení tohoto typu normální, podobně to mají například také v Kopřivnici. Sběrný dvůr na ulici Palackého v Novém Jičíně bude svému účelu sloužit i po otevření toho nového, a především většího, v příštím roce. Jak přiznala mluvčí Nového Jičína, obliba této služby mezi obyvateli města stále roste. „Využití separačního dvora má vzestupnou tendenci, lidé vozí hlavě velkobjemový odpad, jako jsou skříně, koberce a podobně."

Stejné zařízení momentálně postrádají ve Fulneku, ale brzy by mělo vyrůst i zde, což potvrdila Radka Krištofová, vedoucí místního odboru investic a životního prostředí: „V současné době máme podanou žádost o dotaci na Operační program životního prostředí a čekáme, jak to dopadne. Projekt by se měl realizovat v příštím roce, ale to záleží na tom, jak se vše vyhodnotí a vysoutěží." Téměř identická situace je v sousedních Odrách. „Projekt je hotový a právě probíhá soutěž. Stavět by se mělo příští rok. Město letos dostalo dotaci, takže to musíme postavit," informoval Deník tajemník Oder Petr Mlčoch.

Dalším městem okresu, kde separační dvůr mají, je Bílovec a pracovnice sekretariátu městského úřadu sdělila, že areál na Opavské ulici má doposud kapacitu dostatečnou. „Občané jej mohou využívat v pondělky, středy a soboty. A taky jej využívají," dodala. (edm)