Nový Jičín se tímto krokem připojuje k dalším městům v republice zapojeným do projektu Piano v ulici, jehož autorem je pražský kavárník Ondřej Kobza.

Jeho nápadem se ve městě klobouků nechali inspirovat Helena a Dan Gerykovi a rozhodli se ho realizovat. A povedlo se jim to. Oblíbený hudební nástroj už stojí na Masarykově náměstí před bývalou lékárnou U Bílého anděla.

První veřejné hraní si nenechaly ujít desítky lidí. Iniciativa manželů Gerykových sklidila velký potlesk.

Na počátků úsilí, kromě samotného nadšení dvojice, stála jejich výzva ve formě letáčků, zda někdo nechce piano pro tyto účely věnovat. Organizátorům se ozvala Kateřina Konečná, která jejich přání vyslyšela a projekt tak mohl postoupit do další fáze v podobě nalezení vhodné lokality.

Ilustrační foto
Tichá hostí tradiční Špačkův memoriál. Chybět nebudou ani Gulášové slavnosti

NEVŠEDNÍ ZÁŽITEK V CENTRU MĚSTA

„V Novém Jičíně padla volba umístění piana přímo do jeho historického centra na Masarykovo náměstí, kde se již léta konávají různé kulturní akce a vystoupení,“ sdělil dále Dan Geryk. „Nyní si zde mohou obyvatelé i návštěvníci města nejen zkusit sami zahrát, ale také se zaposlouchat do melodií linoucích se z piana a vychutnat si tak nevšední zážitek, který jim tento projekt a také prostor nabízí,“ dodal.

Tato slova korespondují s přáním otce myšlenky projektu Ondřeje Kobzy, který již dříve pronesl: „Rád bych umístěním pian do ulic motivoval a inspiroval lidi k prožívání radosti. Jsem přesvědčen, že nevšední zážitek osloví každého. Zavedení tohoto prvku do každodenního života v tak pozitivníformě, jako je hudba, může zkvalitnit život kolem nás.“

Možná ani nečekal, jakou odezvu jeho nápad bude mít. Dnes se piano nachází ve veřejném prostou v řadě měst po celé zemi a nyní i v Novém Jičíně.

„Iniciativa manželů Gerykových mě velice potěšila a moc jim za ni děkuji. Město se snažilo jim vyjít maximálně vstříc, protože sami za pomoci sponzorů zajistili pořízení piana, které teď bude k dispozici kolemjdoucím k náhodným hudebním produkcím. Doufám, že přispěje k oživení náměstí a také k aktivizaci místních nadaných hudebníků. Zároveň věřím, že se k němu Novojičíňáci i turisté budou chovat zodpovědně, aby na náměstí vydrželo co nejdéle a stalo se třeba i takovou neformální součástí našeho kulturního léta,“ přeje si místostarosta Nového Jičína Ondřej Syrovátka (SZ).

Piano bude odemčené každý den od 9 do 18.30 hodin až do konce října tohoto roku. Pokud bude projekt úspěšný, rádi by ho organizátoři realizovali také v příštím roce.

Zdroj: Deník/Adam Knesl
Kopřivnický plochodrážní ovál bude už tuto sobotu hostit druhé letošní závody, které navážou na červnovou obnovenou premiéru ploché dráhy v Kopřivnici.
Kopřivnický ovál hostí další plochodrážní závod