Juniorská barmanská soutěž O putovní pohár ředitelky Střední školy hotelnictví a gastronomie ve Frenštátě pod Radhoštěm se letos uskutečnila podesáté a organizátoři měli určitě radost z rekordní účasti. „Máme sedmatřicet účastníků z celé České republiky plus čtyři účastníky ze Slovenska, z Košic a Komárna,“ pochvalovala si jedna z organizátorek soutěže Šárka Janová, loni držitelka bronzové medaile z prestižní mezinárodní barmanské soutěže v Berlíně. Zároveň upřesnila, že pět soutěžících bylo z pořadatelské školy, kde sama působí.

Janová osvětlila, že účastníci měli povinnost použít ve svém drinku tequilu, sirupy od francouzské firmy Monin a nealko od firmy Coca Cola. „Kategorie byla Fantasy drink, tedy drink podle vlastní fantazie. Takže soutěžící mohou použít různé druhy skleniček i výrazné dekorace,“ přiblížila soutěžní podmínky Janová a dodala, že frenštátské škole se v předešlých ročnících docela dařilo. „Měli jsme nějaká umístění od prvního do třetího místa. Uvidíme, jak to dopadne dnes. Ta konkurence je hodně velká,“ poznamenala Janová.

Jiří Bartoň, generální rozhodčí České barmanské asociace, upřesnil, že soutěž hodnotí dvě komise. „Technická hodnotí celkovou přípravu nápoje, jestli jim to někde teče, kape, jestli dělají vše, jak mají. Druhá komise je jakostní. Ta hodnotí chuť, vzhled a vůni,“ sdělil Bartoň. Podle něj má česká barmanská škola vysokou úroveň. „Je velice dobrá, o čemž svědčí řada ocenění na vrcholných světových soutěžích. Má ve světě zvuk. Jako Česká republika se do budoucna určitě nemáme čeho bát, pokud u toho ti mladí zůstanou,“ myslí si Bartoň.

Jednou z nadějí do budoucna je například soutěžící Kateřina Štěpáníková, která reprezentovala soukromou obchodní akademii v Třinci. Klidná prý ale nebyla. „Nejhorší pro mě bylo asi odměřování. Trefit se správně do odměrky. Já jsem vždycky na soutěži nervózní. Na člověka totiž působí tlak, aby to stihl v časovém limitu,“ přiznala Kateřina Štěpáníková.

Naopak žádnou nervozitu nepociťovala Nikola Brychtová ze střední hotelové školy v Třešti. „Ani se mi neklepaly skleničky. A ten časový limit mi nějak nevadil. Jedině snad jsem se musela trochu více soustředit na to, abych nepopletla postup, tu techniku,“ doplnila Brychtová.