Výbuchů se příchozí dočkají v 9.00, 11.00, 13.00 a v 15.00 hodin a čekají na ně výbuchy látek, jako jsou cukr, mouka, uhelný a dřevěný prach, ale nově také zemní plyn.

,,Návštěvníky seznámíme s pokusnými štolami a se zkouškami, které zde děláme. Na své si samozřejmě přijdou laici i odborníci, kteří mohou na vlastní oči vidět výbušné projevy hořlavých plynů a prachů vyskytujících se v různých průmyslových odvětvích,“ shrnul plánovanou akci pracovník Výzkumného ústavu v Ostravě Jakub Zdebski.

Masarykovo náměstí v Novém Jičíně. Ilustrační foto.
Novojičínské slavnosti opět nabídnou program pro každého

K plánované novince odborník prozradil: „Letos poprvé chceme předvést i výbuch zemního plynu, jehož hlavní složkou je z devadesátí tří procent metan. Lidé tak spatří v ústí jedné z našich štol výbuch devíti procentního metanu, což je jeho nejnebezpečnější koncentrace, co se týká rychlosti a mohutnosti výbuchu.“

Výbuch může být pro publikum zajímavý také z toho důvodu, že má metan široké využití od energetiky, přes automobily až třeba po plynové vařiče. „Návštěvníci tak na vlastní oči uvidí, jak vypadá při optimálních podmínkách výbuch této hořlaviny, ale i dalších prachů,“ dodal Zdebski.

Ilustrační foto.
Pod Trúbou bude Den sportu

Lidé vždy uvidí čtyři výbuchy různých druhů s odlišnými hmotnostmi a sami budou moci pozorovat rozdíly. Vše se odehraje v pokusných štolách ze šedesátých let minulého století, které se staly pro Česko ojedinělým pracovištěm, které umožňuje simulovat výbuchy v důlních dílech, chodbách, prostorách průmyslových odvětvích a i v jiných.

Anna Macíčková

Střelmistr Otmar Ondraczka se věnuje testování výbušnin a protivýbuchových prostředků.
Umím nechat vybuchnout i kakao, tvrdí střelmistr
Ohnivá koule po dvoustranně ohraničené explozi osmi kilogramů uhelného prachu. I tento pohled se naskytl horníkům a hasičům na bezpečnostním „emočním“ školení ve Štramberku. Poznali zde, co dokážou prachy a důlní plyn.
Šoková terapie ve Štramberku: ukázkami explozí zvyšují bezpečnost