Poslední červnové a zároveň školní dny patří na bíloveckém gymnáziu každoročně sportu. Nejinak tomu je také letos. Právě v těchto dnech probíhá na hřišti ve školním sportovním areálu třídenní oblíbená akce nazvaná Valašské hry s podtitulem Návrat ke kořenům, v rámci které soutěží gymnazisté v nejrůznějších atletických disciplínách, týmových sportech i zábavných hrách.

BĚH MĚSTEM

Letošnímu zápolení však předcházel ne zcela obvyklý začátek. Po slavnostním zahájení se studenti oblečeni v bílých tričkách seřadili u hlavní brány školy a odtud se v doprovodu barev a svých profesorů vydali na společný běh městem.

S nápadem zahájit tradiční Valašské hry trošku netradičně, přišla desetičlenná skupinka mladých a aktivních lidí, kterým není lhostejné, co se v jejich městě děje. „Jelikož většina členů idea spotu studovala nebo stále studuje na Gymnáziu Mikuláše Koperníka v Bílovci a máme na tato léta jen ty nejlepší vzpomínky, rozhodli jsme se uspořádat akci Rozběháme GMK," vysvětlil jeden z pořadatelů běhu a člen komunity idea spotu Tomáš Melecký, kterého těší, že se nápad setkal s pozitivním ohlasem u profesorského sboru. Pořadatelé připravili pro účastníky běhu, kde nešlo o nejlepší výsledek, ale především o zábavu, trasu o délce dva a půl kilometru a pro jeho zpestření použili barevný prášek. Celý peloton běžců doprovázel na kole také Valašský král, dlouholetý profesor tělesné výchovy Rostislav Hromada a jeho kolegyně, profesorka Sylva Roháčková, v dobových kostýmech.

Touhle akcí však bílovečtí nadšenci se svými sportovními aktivitami ve městě zdaleka nekončí. „Na podzim plánujeme podobný projekt, do kterého chceme tentokrát zapojit všechny školy v Bílovci," nastínil další chystaný projekt hlavní zakladatel idea spotu Filip Surák s tím, že od května, kdy spolek funguje, mají jeho členové za sebou už dvě úspěšné akce.

UKLIDILI I ROZBĚHALI BÍLOVEC

V rámci své vůbec první aktivity uklidili od odpadků a dalšího nepořádku některé lokality ve městě. Rozběháme Bílovec, je jejich druhým projektem, do kterého se zapojilo na čtyřicet běžců všech generací z Bílovce i okolí. „Byli jsme velmi mile překvapeni, kolik lidí, ať už začátečníků, či běžců profíků se na prvním společném výběhu sešlo," poznamenal Tomáš Melecký a na závěr připomenul, že společného běhu se může zúčastnit každý, kdo se chce začít hýbat, přičemž vybíhají každou středu v 18 hodin od Domu dětí a mládeže v Bílovci.

Ivana Reková