O problematice parkování v Rožnovské ulici se na zasedání zastupitelstva ve Frenštátě pod Radhoštěm hovořilo už několikrát. Nejprve, když město uvažovalo o jeho stavbě, potom, když na něm začala parkovat auta lidí, kteří jezdí nakupovat do marketu, který je přes cestu. U něj je sice centrální velké parkoviště, ale placené.

Obyvatelé domů v Rožnovské ulici proto chtěli, aby na parkoviště byl zákaz vjezdu jiným vozidlům než těm jejich.

„Rád bych se opět zeptal, jak je to s tím naším parkovištěm. Bylo řečeno, že už je všechno hotovo, schválené, že stačí jenom nějaké dopravní značení a bude to vyřešené. Řeší se to asi půl roku, a nic se neděje," řekl na posledním zasedání zastupitelů jeden z obyvatel Rožnovské ulice, Lubomír Zátopek.

Vedoucí investic odboru a rozvoje Zdeněk Bartoš uvedl, že věc projednává stále dopravní inspektorát, neboť s některými návrhy se nemůže smířit.

„Jestli vydají takové stanovisko, jaké se dá předpokládat, tak se bude muset udělat nějaký návrh parkování na celém území města. Tak, jak to mají stanoveno v Novém Jičíně, mají to částečně i v Kopřivnici," upřesnil Zdeněk Bartoš. „To znamená, že se nedá řešit jen tato lokalita, ale musí se to řešit pro celé město," poznamenala starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová.

Zakázat vjezd nelze

Jednoznačný názor na případné omezení vjezdu na parkoviště vzápětí vyjádřil radní Alois Jaroš.

„Rozhodně si nemyslím, že je na tu věc stejný názor u všech zastupitelů. Já se nějak nedovedu srovnat s tím, že prostor, pozemky a parkoviště, které platilo město, by měly být vyhrazené pouze a jen obyvatelům toho domu. To je městské parkoviště, ne vaše. Chápu, že tam můžete mít přednostní parkování, ale jsem zásadně proti tomu, aby tam byl zákaz vjezdu. Aby ve městě byly zóny, kam se nikdo, kromě tamních obyvatel, nedostane. To není v žádném městě," zdůraznil Alois Jaroš.

Lubomír Zátopek upozornil, že v současné době tam parkuje kdokoliv a z obyvatel domů se na parkoviště nedostane odpoledne téměř nikdo.

O tom, jak složitě vypadá projednání této záležitosti, pak pohovořil místostarosta města Pavel Mička.

„Narážíme u dopravního inspektorátu na to, jakým způsobem podle současné legislativy vymezit místa k parkování pro držitele karet. Přiznám se, že ne zcela chápu ten postoj, protože kdykoliv se zeptáme, je to nakonec pokaždé jinak. Předpokládali jsme, že když se řešila problematika parkování na Rožnovské, tak že to parkoviště bude sloužit převážně obyvatelům Rožnovské, kvůli nimž se úprava dělala. Po roce musím konstatovat, že tolik rozporných stanovisek a názorů jsem doposud nezaznamenal," sdělil Pavel Mička.

Poté frenštátský místostarosta doplnil, že relativně snadné řešení, umístění omezující značky, inspektorát zamítnul s tím, že není důvod uzavírat část komunikace ostatním občanům. Náhradní řešení se nabízelo v takzvaném „křížkování" parkovacích míst. „Tam jsme narazili na silniční správní úřad, který chce, abych u vyznačeného místa bylo zároveň uvedeno, pro koho je vyhrazeno," dodal Pavel Mička. Poslední stanovisko inspektorátu prý bylo, aby město nějak vymyslelo, jak se ve městě bude parkovat a vydalo nařízení obce, které bude upravovat, jak ve kterých zónách postupovat. Inspektorát pak povolí dopravní značení.