Návštěva jarmarků, hradů či zámků, výlet za starodávnými tradicemi. I tak mohou vypadat příjemně strávené velikonoční svátky. Přinášíme vám několik zajímavých tipů, kam se můžete během víkendu vypravit.

Dnes bude veselo v Bílovci. Na tamním Slezském náměstí se v době od 8 do 16 hodin uskuteční tradiční velikonoční jarmark. V pravé poledne zpestří akci průvod hrkačů, který nahradí zvony, jež nesmí vyzvánět.

„Průvod hrkačů vyjde od kostela sv. Mikuláše ke kříži na boční straně kostela, kde bude přednesena modlitba Anděl Páně. Poté obejde průvod náměstí a vrátí se zpět ke kostelu. Ve 20 hodin se budou konat velikonoční obřady, které začínají svěcením ohně před kostelem a pokračují již uvnitř chrámu," uvedla za organizátory Alena Kuchařová.

Ilustrační foto.

Večer bude patřit hudbě. V tamním kulturním domě se uskuteční již sedmý ročník Easter rock minifestu. Na programu je vystoupení pěti kapel ze špičky české klubové scény a jeden zahraniční host.

Jarmark na hradě

Na tradiční velikonoční jarmark se mohou těšit všichni, již v neděli zavítají na hrad Starý Jičín. Kromě ukázky výroby různých originálních výrobků budou k zakoupení také domácí zabijačkové speciality.

O svátku Zmrtvýchvstání Páně se v Lukavci, místní části Fulneku, uskuteční jízda okolo osení. Tu tam připravují od nepaměti. Podle Pavla Siudy, tiskového mluvčího Biskupství ostravsko-opavského, letos vyjede dvaadvacet jezdců. Rajtování začíná ve 13 hodin u kostela, pak jezdci za zpěvu starodávných písní objedou přilehlá pole a postupně také celou obec.

„Zvěst zmrtvýchvstalého Krista se takto roznáší do polí a po vesnici již několik staletí. Dnes již sice není v obci sedmdesát koní jako dříve, takže se koně dovážejí z okolí, a již také nerajtuje tolik jezdců jako před lety. V Lukavci se jezdilo i v době vlády ateismu a socialismu, a i přes nátlak tehdy mocných, aby se od jízdy upustilo, se jezdilo a jezdit se bude dále," říká dále Pavel Siuda.

Štramberská Trúba

Jízdu nepřerušilo ani nevlídné počasí. Třeba vloni napadlo asi třicet centimetrů sněhu, celou dobu hustě sněžilo a foukal vítr. Přesto vyjelo na zkrácenou trasu devět koní, v jejichž čele jel nový Kreuzvater (Otec kříže, veze kříž, který lidé uctívají pozn. red.).

Ilustrační foto

„Jako naši předkové si tímto způsobem vyprošovali požehnání pro svá pole a pro celou obec od zmrtvýchvstalého Krista, tak i my se snažíme zachovávat dědictví a zvyky našich otců," uvádí k tradici dlouholetý Kreuzvater Václav David, který v loňském roce předal kříž do rukou svého syna Jana Davida. Na jízdu okolo osení se dlouholetý organizátor jízdy vydá již po pětačtyřicáté.

Štramberská Trúba připravila na Velikonoční pondělí třetí ročník recesní hradní koupačky. Hradby se promění v improvizované lázně, kde budou připraveny čtyři vyhřáté vany, v nichž se mohou zájemci vykoupat. Budou k dispozici od 11 do 16 hodin a délka procedury je 30 minut. Kdo má o tento netradiční zážitek zájem, měl by si rezervovat termín. Součástí programu bude také Velikonoční hodování s mnoha různými specialitami.