Jednou takovou v současné době žije Kopřivnice. Tamní radnice vydala výzvu na pomoc šestileté holčičce jménem Karolínka. Ta ke svému životu potřebuje speciální chodítko, protože se kvůli svému onemocnění nemůže samostatně pohybovat.

Karolínka trpí svalovou hypotonií s dystrofií, tedy onemocněním postupného úbytku svalové síly. Cena speciálního chodítka, díky kterému by mohla chodit, se pohybuje mezi 25 a 50 tisíci korunami. Víčka od PET lahví jsou vyrobena z kvalitního plastu, a proto je lze prodat firmám, které z nich zpracovávají tzv. granulát využívaný například při výrobě pytlů na odpadky nebo obalových fólií.

Kilogram plastových uzávěrů se vykupuje za 4 až 6,50 koruny. „Kdo má chuť Karolínku podpořit, může začít hned dalším víčkem, které nevyhodí do kontejneru, ale odevzdá jej na některém ze sběrných míst. Pokud se nám podaří nasbírat dostatečné množství víček, splníme Karolínce velký sen," uvedla Marta Marková, která má organizaci sbírky na starost. Sbírat lze nejen víčka od běžných PET lahví, ale také vršky od mléka a džusů.

Naopak přijímány nebudou uzávěry od pracích prostředků, aviváží a chemikálií. „Sběrná místa jsou na většině místních mateřských a základních škol, v domě dětí a mládeže, mateřském centru Klokan, městské knihovně, čajovně Mandala i přímo na radnici," uvedla ke sbírce kopřivnická tisková mluvčí Lucie Petříčková s tím, že sbírka potrvá do 10. září a tři nejlepší sběratele čeká odměna od radnice.