Sedm smutných tváří vyhlíží v současnosti zpoza mříží záchytných kotců ve Fulneku (stránka na Facebooku). O psí nalezence se starají pracovníci technických služeb, kteří se inspirovali u útulku v Havířově a zavedli takzvanou virtuální adopci.

V čem tento program spočívá? Dejme tomu, že si zájemce vyhlídne například zlatého retrívra Badyho, pětiletého, hodného a přátelského, psa. Doma jej však mít nemůže, protože jsou jeho děti alergické na srst. Přesto by rád zvířeti, jež si skutečně oblíbil, nějak pomohl. A zde nastupuje program adopce. „V rámci virtuální adopce lze přispívat na vše potřebné pro pejsky, například krmivo, veterinární ošetření, operace, kastrace a podobně,“ stojí na internetových stránkách města Fulnek.

V případě, že se zájemce rozhodne pejska adoptovat, bude jeho jméno, samozřejmě pouze se souhlasem, u fotografie vybraného psa. Druhou možností je, přispívat jakoukoli částkou, která bude použita podle momentální potřeby jakéhokoli psa.

Na internetových stránkách lze nalézt další informace o programu a také přihlášku, kde zájemci uvedou způsob přispění, tedy přes účet nebo hotově, a kterého pejska by rádi dotovali. „Chtěli bychom to zkusit touto cestou. Zatím se sice nikdo nepřihlásil, ale už dříve se stávalo, že někdo přinesl pytel krmiva, tak uvidíme,“ podotkla Martina Dočkálková z fulneckých technických služeb.

Samotná virtuální adopce rozhodně není na Novojičínsku obvyklá. Lidé mohou přispívat skrze bankovní účty nebo hotově, ale dotovat jednotlivé psy v rámci virtuální adopce je možné jen ve Fulneku. „Nezvažujeme, že bychom zavedli něco takového. Máme bankovní účet, kam lze finanční prostředky posílat, avšak uvítáme i třeba granule, hračky nebo deky,“ zmínila pracovnice útulku Radar ve Studénce Eva Ďuláková.