Do Spálova se sjela družstva vlčat a světlušek, což je označení pro nejmladší skauty a skautky ve věku od šesti do desíti let, z celého novojičínského okresu, konkrétně z Kopřivnice, Příbora, Štramberka a Oder. Této věkové kategorii je přizpůsoben program nejen ve skautských oddílech, ale právě i na Závodu vlčat a světlušek.

„Soutěžící vyrazili na trasu, kde na ně čekalo osm úkolů. Museli například ošetřit raněného piráta - zastavit krvácení, vyluštit začarovanou šifru, určit světové strany,“ přiblížila průběh závodu Magdalena Miková, velitelka závodu ve Spálově. Družstva byla čtyř až osmičlenná. „Hlavně šlo o to, aby se děti seznámily s ostatními, a naučily se s nimi komunikovat,“ poznamenala Miková.

Závod se koná jednou za dva roky, naposledy se v novojičínském okrese uskutečnil v Albrechtičkách, letos se o jeho pořádání přihlásil spálovský oddíl, který spadá pod oderskou organizaci. „Závod dává našim nejmenším možnost ukázat, jak si dokáží poradit v běžných či problémových situacích dnešního světa a velice důležité je i setkání dětí z různých oddílů. Obojí pak vede k tomu, že děti mají větší jistotu v tom, že to, co dělají, dělají správně, a že to má smysl,“ popsal smysl závodu Ondřej Kupka, koordinátor celostátní soutěže.

Závod v průběhu času prošel změnou s vývojem „Nového skautského programu“, který už je téměř celý inovovaný. „Po předchozích experimentálních kolech, na kterých jsme si vyzkoušeli nové prvky, je závod mnohem více zaměřen na praktické aktivity, pomocí nichž děti získávají dovednosti pro celý život. Důležitý je ale i atraktivní příběh, který děti motivuje,“ dodal Kupka a upozornil, že skauti k přestavbě jejich programu používají moderní pedagogické trendy, jako například metodu kompetencí. Jako cíl si kladou zvládnutí základních předpokladů moderní společnosti: schopnost komunikovat, vyhledávat informace, řešit problémy i krizové situace.

Skautské hnutí, které má na celém světě přes 40 milionů členů a prošlo jím přes půl miliardy lidí, mělo mezi Čechy mnoho významných osobností. V roce 2007 oslavilo sto let od začátku své existence.